Μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης στην Υδρα, με δύο εξαιρετικούς σολίστ

Μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης στην Υδρα, με δύο εξαιρετικούς σολίστ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια στιγμή υπήρξε απόλυτη σιγή και ακουγόταν μόνο ένα ελαφρύ θρόισμα από το πελαγίσιο αεράκι. Και ύστερα ήρθαν οι αιθέριες νότες από το Stradivarius του Κορεάτη σολίστα In Mo Young και το πιάνο του Alex Beyer, που απλώθηκαν στη φιλόξενη αυλή του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Υδρας, κατάμεστη από δεκάδες φιλόμουσους. Επρόκειτο για μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο των «Θεομητορικών», η οποία όμως συνδέεται με τη μνήμη ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

Ο Μικρασιάτης επιχειρηματίας Κωστής Σοφιανός «έφυγε» απρόσμενα πριν από 9 χρόνια. Πρωτοεπισκέφθηκε το νησί της Υδρας το 1961 με τη γυναίκα του και το 1965 έφτιαξε επισήμως το πρώτο ξενοδοχείο. Το 2015, το «Λητώ» με τα πεντηκοστά του γενέθλια, πήρε τη διάκριση των πέντε αστέρων. Η σύζυγός του Τζένη και τα παιδιά του, Νίκος και Αλέξανδρος, διοργανώνουν από το 2010 μια βραδιά αφιερωμένη στην κλασική μουσική που τόσο αγαπούσε ο εκλιπών. Δεινός βιολιστής και φρόντισε να περάσει αυτό το πάθος και στους γιους του. Ολα τα έσοδα κατατίθενται υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκομείου «Παναγία Φανερωμένη», ένα ίδρυμα που λειτουργεί υποδειγματικά, αν και δεν ενισχύεται οικονομικά από την πολιτεία. Ο μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ –που είναι και ο πρόεδρος του νοσοκομείου– υπογράμμισε, στον πρόλογό του το Σάββατο, την τεράστια σημασία που έχει το νοσοκομείο, το οποίο διακρίνεται για το ιατρικό του προσωπικό, αλλά και για τη χρηστή του διαχείριση, σε έναν τουριστικό τόπο σαν την Υδρα.

Τη βραδιά μνήμης έχουν τιμήσει με την εμφάνισή τους επιφανέστατοι μουσικοί, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος που έπαιξε το 2016. Οι δύο φετινοί σολίστες ξεχωρίσαν για το ταλέντο τους, αλλά και για το νεαρόν της ηλικίας τους. Μόλις 22 ετών και οι δύο, ο In Mo Young πήρε το Premio Paganini το 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από το 2006 που η κριτική επιτροπή του θεσμού αποφάσισε να δώσει πρώτο βραβείο. Ο Αμερικανός Alex Beyer έχει κερδίσει το τρίτο βραβείο στον περίφημο διαγωνισμό Queen Elisabeth και έχει πτυχίο μαθηματικών από το Harvard. Οι δύο σολίστ έχουν εμφανιστεί πολλές φορές μαζί και το παίξιμό τους διακρίνεται από αρμονία. Η δικηγόρος Τζένη Σοφιανού, συστήνοντάς τους στο κοινό, τόνισε πως μια ημέρα θα θυμόμαστε πως πρωτοακούσαμε το όνομά τους στο ρεσιτάλ της Υδρας, καθώς φαίνεται ότι θα έχουν σπουδαία εξέλιξη. Ιδιαίτερα ο In Mo Young κατάφερε πραγματικά να συγκινήσει με την ερμηνεία του, δείχνοντας ότι είναι σολίστας μεγάλου διαμετρήματος με ψυχή και ιδιαίτερη στόφα στο παίξιμό του.

Οι δύο τους ερμήνευσαν έργα των: Clara Schumann, Nathan Milstein, Eugene Ysaye και Johannes Brahms. Το θερμότατο χειροκρότημα από το κοινό τούς έκανε να επιστρέψουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν από κοινού ένα έργο του Kreisler, ενώ ο In Mo Young έκλεισε μόνος του τη βραδιά ερμηνεύοντας Paganini.

Το «παρών» έδωσαν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, καθώς ήταν επιστήθιος φίλος και συμμαθητής του Κωστή Σοφιανού, και η Αννα Μαρία, οι βουλευτές της Ν.Δ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κ. Μίχαλος του ΕΒΕΑ, ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης, οι πρώην δήμαρχοι Αγγελος Κοτρώνης και Κώστας Αναστόπουλος, ο διευθυντής του νοσοκομείου Π. Μανίκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Ντίνα Αδαμοπούλου, ο διοικητής της αστυνομίας Ι. Μπαρμπούτης, ο λιμενάρχης Γ. Μανδαλάκης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή