Κοντονής: Ποτέ δεν θεωρήσαμε τον κομμουνισμό εγκληματική ιδεολογία, όπως τον ναζισμό

Κοντονής: Ποτέ δεν θεωρήσαμε τον κομμουνισμό εγκληματική ιδεολογία, όπως τον ναζισμό

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, προσθέτοντας ότι «αν και δικαίως έχει κατηγορηθεί εκείνο το μοντέλο του κομμουνισμού που παρήγαγε αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης που παρήγαγε εγκλήματα, ο κομμουνισμός, ως ιδεολογία, δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοντονής υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην παραστεί στο συνέδριο που διοργανώνει η εσθονική προεδρία της ΕΕ, καθώς επιχειρείται ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό.

Χαρακτήρισε «σοβαρότατο λάθος να απευθύνουν μομφή στην ανανεωτική Αριστερά ότι δίνει άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής Αριστεράς, δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονόμασαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική Ευρώπη». Πρόσθεσε: «Εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές». Είναι πρωτοφανές να υποστηρίζεται ότι «όποιος δεν ταυτίζει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό δίνει άλλοθι στα εγκλήματα της σταλινικής περιόδου» είπε χαρακτηριστικά.

«Η στάση μας ήταν μια στάση αρχής, εξεπλάγην με τις αντιδράσεις των κομμάτων γιατί συγκρούονται με αυτά που είχαν πει στην Ευρωβουλή» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι πριν από μερικά χρόνια όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί κατά της προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με τον ναζισμό. Πρόσθεσε: «Ο Κ. Χατζηδάκης είχε ψηφίσει αρνητικά στο ευρωκοινοβούλιο και τώρα μας κατηγορεί». Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ρητορική και λογική και έκανε λόγο για κατήφορο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού, όπως είπε, υιοθετεί για πρώτη φορά τον αντικομμουνισμό. «Από ένα κόμμα της κεντροδεξιάς έχει μεταβληθεί σε σκληρό κόμμα της δεξιάς, θα έλεγα της ακροδεξιάς, λόγω της ρητορικής που υιοθετεί, ενώ έχουμε και μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς συντηρητικές κατευθύνσεις.

Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να μην παραστεί στο συνέδριο, «που είναι οριοθετημένο πολιτικά και ιδεολογικά», απάντησε: «Μη νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις. Από τη στιγμή που τα κόμματα στο παρελθόν είχαν μια τέτοια εθνική γραμμή να μην ταυτίσουν τον κομμουνισμό και το ναζισμό».

Είπε πως η εσθονική προεδρία «εκφεύγει των ορίων της με το συνέδριο αυτό γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για ένα τέτοιο θέμα. Θα έπρεπε αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει ως κρατική υπόσταση και όχι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ».

Δεν υπάρχει θέμα Εξεταστικής

«Δεν υπάρχει θέμα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας με τον καταδικασμένο στον Κορυδαλλό Γιανουσάκη για το πλοίο με τα ναρκωτικά» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι ο υπουργός έκανε ό,τι θα έκανε κάθε πολίτης παραπέμποντας τον ισοβίτη να παραδώσει τα στοιχεία, που υποστήριζε πως έχει, στις Αρχές.

Είπε ότι «είναι ψευδές και συκοφαντικό να μιλούν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός δεν παρενέβη στους δικαστικούς. Προέτρεψε έναν κρατούμενο να πει αυτά που γνωρίζει γιατί ο ίδιος εξέφρασε αυτή την άποψη και εγγυήθηκε για την ασφάλειά του επειδή ο ίδιος είπε ότι φοβάται για τη ζωή του».

«Όταν μιλάμε για 2 τόνους ηρωίνης, πού είναι το κακό να προτρέψει ένας υπουργός κάποιον να δώσει στοιχεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και είπε ότι και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο αν τον είχε συναντήσει σε μια επίσκεψη του στις φυλακές και του έλεγε ότι έχει στοιχεία να καταθέσει.

Υπήρχε σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο

Για τις φωτιές στη Ζάκυνθο επέμεινε: «Δεν έχει ερωτηματικό πως υπήρχε σχέδιο εμπρηστών με οικονομικά ή και πολιτικά κίνητρα για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής. Τα έζησα από κοντά να ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα και σε αντίθετα γεωγραφικά τμήματα του νησιού… Ο τρόπος που μπήκαν οι φωτιές ήταν επαγγελματικός».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και την τρίτη αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι τόσο οι εταίροι όσο και οι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν ότι γίνεται ορθή διαχείριση της κατάστασης και εκτίμησε πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ' ό,τι οι προηγούμενες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή