ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Προφυλακίστηκε ο Αμπντεραχμάν Μεκά για τις επιθέσεις στην πόλη Τούρκου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ένας έφηβος Mαροκινός αιτών άσυλο παραδέχθηκε σήμερα ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ σε επίθεση με μαχαίρι στην φινλανδική πόλη Τούρκου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Σε ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο 18χρονος Αμπντεραχμάν Μεκά ομολόγησε ότι πραγματοποίησε την επίθεση της Παρασκευής αλλά δεν παραδέχθηκε ότι είχε τρομοκρατικό κίνητρο, δήλωσε ο δικηγόρος Κάαρλε Γκουμέρους.

«Ο πελάτης μου παραδέχεται ανθρωποκτονία και τραυματισμούς, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει μέχρι τώρα οι ερευνητές, το έγκλημα δεν είχε απαραίτητα τρομοκρατική πρόθεση», δήλωσε ο Γκουμέρους. 

Ο Μεκά εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται μετά τον πυροβολισμό του στο πόδι από την αστυνομία, αφού πραγματοποίησε τις επιθέσεις με μαχαίρι.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή για την προφυλάκιση του Μεκά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Άλλοι τρεις Mαροκινοί άνδρες που συνελήφθησαν για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με την επίθεση αναμένεται να εμφανιστούν αργότερα σήμερα στο δικαστήριο. Ένας πέμπτος Μαροκινός που είχε συλληφθεί, αφέθηκε ελεύθερος, ανέφερε το δικαστήριο.

Είναι η πρώτη έρευνα που διεξάγεται στη Φινλανδία για εγκλήματα που φέρεται να σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Γκουμέρους είπε πως είναι «αδύνατο να διατυπωθεί μια τελική θέση αυτή τη στιγμή» για το εάν οι επιθέσεις με μαχαίρι είχαν σχέση με την τρομοκρατία.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει ποιο ρόλο φέρεται να είχαν οι άλλοι τρεις Μαροκινοί, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους στην επίθεση.

Η αστυνομία ανέφερε ότι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός πέμπτου Μαροκινού.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ