ΚΟΣΜΟΣ

Στροφή Τραμπ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

REUTERS, A.P.

Υπέρ της συνέχισης της αμερικανικής, στρατιωτικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν ώστε να ηττηθεί η τρομοκρατία τάχθηκε τελικά ο πρόεδρος Τραμπ, παρότι «ενστικτωδώς» έρρεπε προς την απαγκίστρωση, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Καθοριστική για τη μεταστροφή του ήταν η πίεση των τριών στρατηγών της κυβέρνησής του. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανταποδίδει στρατιωτικό χαιρετισμό καθώς αναχωρεί για την Αριζόνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πρόθεσή του ήταν να παρουσιάσει μια «νέα στρατηγική» για το Αφγανιστάν, χρεώνοντας στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα τις ευθύνες για την αρνητική έκβαση του πλέον μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που προέκυψε, όμως, από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Φορτ Μάιερ της Βιρτζίνια, το βράδυ της Δευτέρας, ήταν, εν πολλοίς, «μία από τα ίδια». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στο Αφγανιστάν «μέχρι να νικήσει τους τρομοκράτες», αλλά δεν προσέφερε ούτε λεπτομέρειες για το στρατιωτικό του σχέδιο ούτε συνεκτική στρατηγική για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ότι «τα ένστικτά του» υπαγόρευαν, αρχικά, την αποδέσμευση από αυτόν τον πόλεμο που «δεν κερδίζει η Αμερική», όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις. Στην πορεία όμως πείσθηκε, όπως είπε, ότι μια εσπευσμένη αποχώρηση θα δημιουργούσε «κενό που θα εκμεταλλεύονταν οι τρομοκράτες», όπως έγινε στο Ιράκ.

Παρότι άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα (σήμερα ανέρχεται σε 8.400 στρατιώτες), απέφυγε να δεσμευθεί με συγκεκριμένα νούμερα. Εκείνο που ξεκαθάρισε είναι ότι το διάστημα παραμονής τους στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη χώρα και όχι από κάποιο αυθαίρετο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, για πρώτη φορά άφησε ανοικτή την πόρτα για πολιτική συνεννόηση με τμήμα των Ταλιμπάν.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος με το Πακιστάν, το οποίο κατηγόρησε ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, μια κατηγορία την οποία έσπευσε να απορρίψει ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων. Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η πιεστική έκκλησή του προς την Ινδία να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια στον αγώνα εναντίον των Ταλιμπάν, υπενθυμίζοντάς της ότι έχει μεγάλο πλεόνασμα στις εμπορικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, κάτι που ακούστηκε ως ανοικτός οικονομικός εκβιασμός.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ντόναλντ Τραμπ για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του, ενώ η Κίνα έσπευσε να υπερασπιστεί το Πακιστάν, με το οποίο διατηρεί στενές οικονομικές και αμυντικές σχέσεις. Τέλος, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας καλωσόρισε μεν τη δέσμευση Τραμπ για το Αφγανιστάν, διευκρίνισε όμως ότι δεν σκοπεύει να τον ακολουθήσει στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία αύξησε τη στρατιωτική της δύναμη στη χώρα, ενώ οι Αμερικανοί τη μείωσαν κατά πολύ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ