ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο FTSE θα διατηρήσει το Χ.Α. στις προηγμένες αναπτυσσόμενες αγορές

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Χρηματιστήριο

Δεν θα περιλαμβάνει εκπλήξεις η φετινή αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον αγγλικό οίκο FTSE, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και θα συμπίπτει χρονικά με το 12ο κατά σειρά roadshow (οδοιπορικό παρουσιάσεων) των εισηγμένων στη βρετανική πρωτεύουσα που γίνεται ανελλιπώς από το 2006. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο αγγλικός οίκος FTSE θα διατηρήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Χ.Α. στην κατηγορία «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (advanced emerging market) που έχει κατατάξει την Αθήνα από τις 21 Μαρτίου 2016, από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» που βρισκόταν πριν από την υποβάθμισή της.

Οι βασικοί λόγοι της υποβάθμισης της Αθήνας ήταν ασφαλώς η επιβολή των capital controls και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς είναι αποδεκτό πως το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει η ΕΧΑΕ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και από τα πιο αξιόπιστα μεταξύ των 19 χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αθήνα εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 είχε συμπεριληφθεί στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Βρισκόταν μάλιστα στη κατηγορία υπό παρακολούθηση (watch list) από το 2004.

Με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στο φετινό roadshow, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο The May Fair Hotel στο Λονδίνο.

Στις δύο ημέρες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες συναντήσεις των ξένων θεσμικών με εκπροσώπους των 31 εισηγμένων που έχουν αρχικά δηλώσει συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα στη βρετανική πρωτεύουσα θα ταξιδέψουν οι εισηγμένες: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Ιντραλότ, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS, Creta Farm, ΟΛΠ, ενώ συμμετοχή αναμένεται να δώσει και ο ΑΔΜΗΕ.

Οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεών τους με τα ξένα funds στην παρουσίαση των επενδυτικών τους σχεδίων τη διετία 2017-2018. Οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρειών που έχουν ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Επίσης σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις αναμένεται να διαδραματίσει και η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στοιχείο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν με στόχο την απελευθέρωση ρευστότητας στην αγορά και τη χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ