Μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών σε λίστα ντόπινγκ Ρώσων χάκερ

Μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών σε λίστα ντόπινγκ Ρώσων χάκερ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρώσοι χάκερ με το όνομα «Fancy Bears» δημοσίευσαν χθες έγγραφο που παρουσιάζει 25 ποδοσφαιριστές από 12 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), οι οποίοι φέρονται να έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, πριν αλλά και κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 που διεξήχθη στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Ονόματα όπως αυτά των Κάρλος Τέβες, Γκάμπριελ Χάινζε, Ντιρκ Κάουτ, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, Μάριο Γκόμες και Βιτσένζο Ιακουίντα, αλλά και των Ελλήνων Γιώργου Τζαβέλλα και Παντελή Καπετάνου, βρίσκονται ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που φέρονται –σύμφωνα με τους Ρώσους– να έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η Αργεντινή έχει πέντε αθλητές σε αυτή την κατηγορία, ενώ η Γερμανία τέσσερις. Ξεχωρίζει βεβαίως και η περίπτωση του διεθνούς Ολλανδού Ντιρκ Κάουτ, που σταμάτησε πέρυσι την καριέρα του. Τα ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι βέβαιο πως προκαλούν αίσθηση, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, που καταγράφονται στις αποκαλύψεις, οι αθλητές είχαν κάνει χρήση ουσιών για ιατρικούς λόγους –άσθμα, παθήσεις του δέρματος ή και άλλα ζητήματα ιατρικής φύσεως–, λαμβάνοντας ουσίες κυρίως με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι «Fancy Bears» υποστηρίζουν πως συγκεκριμένοι αθλητές «πρώτης γραμμής» είχαν ουσιαστικά απαλλαγεί από ποινές που αφορούσαν συγκεκριμένες απαγορευμένες ουσίες, κάτι που σημαίνει πως τις χρησιμοποιούσαν χωρίς να είναι αντιμέτωποι με την αντίστοιχη τιμωρία που θα επιβαλλόταν σε κάποιον άλλον αθλητή – ποδοσφαιριστή.

Πέραν της υπόθεσης που αφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, οι Ρώσοι χάκερ υποστηρίζουν πως εντός του 2016 έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ περίπου 200 αθλητές, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του ποδοσφαιρικού στερεώματος.

Στην ιστοσελίδα των «Fancy Bears» υπάρχει ένα μήνυμά τους που αναφέρει πως «το ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρό από το ντόπινγκ». Υποστηρίζεται πως, σύμφωνα με λίστες του Παγκοσμίου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), υπάρχουν 150 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ήταν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες το 2015 και 200 το 2016.

Στις περιπτώσεις των αθλητών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, υπάρχουν και δύο Ελληνες αθλητές, ο Παντελής Καπετάνος και ο Γιώργος Τζαβέλλας. Ο Ελληνας διεθνής επιθετικός, σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη στον Sport Fm, ανέφερε: «Ορκίζομαι σε ό,τι έχω ιερό πως δεν έχω κάνει ποτέ χρήση παράνομης ουσίας».

Οι «Fancy Bears» είναι μία ομάδα Ρώσων χάκερ που φημολογείται πως έχει στενές σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση. Συγκεκριμένοι στόχοι που είχαν τους προηγούμενους μήνες, όπως η ολυμπιακή ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και αθλητές όπως ο Βρετανός Μο Φάρα, αποδεικνύουν, κατά κάποιους, πως στόχος τους ήταν να πλήξουν άλλες ομοσπονδίες πέραν της ρωσικής, που είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό πέρυσι με τη μη συμμετοχή πολλών αθλητών και αθλητριών της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ως προς την τελευταία διαρροή εγγράφων σε σχέση με τους ποδοσφαιριστές, οι λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν μεταβληθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους που ασχολούνται με το αντιντόπινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή