Μπερλουσκόνι υπέρ «νέας λιρέτας»

Μπερλουσκόνι υπέρ «νέας λιρέτας»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι συζητήσεις για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος επανήλθαν στην Ιταλία, επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές των ομολόγων, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία της ιταλικής οικονομίας συνδυάζεται με τις πυρετώδεις ζυμώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Μάιο του 2018. Τα σενάρια επανέφερε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, στα 81 του χρόνια και παρά τις καταδίκες που του απαγορεύουν την ανάληψη αξιωμάτων, παραμένει ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής Δεξιάς.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας «Λίμπερο», ο Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για «μερική επιστροφή της νομισματικής κυριαρχίας στο ιταλικό κράτος». «Τη δεκαετία του ’80 και του ’90, οι υποτιμήσεις χρησιμοποιούνταν ως ανταγωνιστικό όπλο», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι. «Εμείς, αντιθέτως, προτείνουμε τώρα τη χρήση παράλληλου νομίσματος στο εσωτερικό, για να τονωθεί η κατανάλωση και η ζήτηση, που αποτελούν βασικούς μοχλούς βιώσιμης ανάπτυξης. Ολες οι σημαντικές χώρες, από τις ΗΠΑ έως τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία, καταπολέμησαν την κρίση και μέσω της εκτύπωσης νομίσματος.

Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός είναι σχεδόν απών».

Η ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο κόμμα του Μπερλουσκόνι και άλλα κόμματα, όπως τη Λέγκα του Βορά και τους Αδελφούς της Ιταλίας. «Τις προσεχείς ημέρες, τα τρία κόμματα θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και θα κληθούν να αποφασίσουν κοινό πρόγραμμα», είπε ο επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics, Λορέντσο Κοντόνιο. «Πολιτικά θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της Κεντροδεξιάς για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

Παρόμοια πρόταση

Η Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει την πλήρη έξοδο της Ιταλίας από την ΟΝΕ και την επιστροφή στο προ-Μάαστριχτ νομισματικό καθεστώς κυμαινόμενων ισοτιμιών εντός πλαισίου. Ως προετοιμασία για το βήμα αυτό, η Λέγκα ζητάει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων μικρού μεγέθους («mini-Bot»). «Δεν βλέπω σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην πρόταση αυτή και στη δική μας πρόταση για μια νέα λιρέτα (σ.σ.: για χρήση στο εσωτερικό)», έγραψε ο Μπερλουσκόνι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδέα μας είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών. Βέβαια, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα μόνο με τη διαπραγματευτική δεινότητα ενός αξιόπιστου ηγέτη, που διαθέτει μακρά διεθνή εμπειρία και έχει οικοδομήσει σχέσεις με Ευρωπαίους εταίρους όπως η Γερμανία και η Γαλλία», υποστήριξε.

Οι αγορές ομολόγων έδωσαν χθες τη δική τους απάντηση στη «διαπραγμάτευση Μπερλουσκόνι», ανεβάζοντας το ιταλικό κόστος δανεισμού σε υψηλό πέντε εβδομάδων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, πάνω από τα δύο τρίτα των Ιταλών υποστηρίζουν κόμματα που αντιτίθενται στο ευρώ», σημείωσαν οι Financial Times, «και αυτό καθιστά την Ιταλία πηγή μεγαλύτερης αβεβαιότητας απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή