Το συγκινητικό «αντίο» στη Ζωή Λάσκαρη, με μπουκαμβίλιες και λόγια αγάπης

Το συγκινητικό «αντίο» στη Ζωή Λάσκαρη, με μπουκαμβίλιες και λόγια αγάπης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μπορούσε να το δει, σίγουρα θα χαμογελούσε, με αυτό το ατίθασο βλέμμα στα μάτια: στην είσοδο του ιερού ναού του Aγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχαν στηθεί δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες για να μαγνητοσκοπήσουν την τελευταία της θεατρική «πράξη». Στην πολυκατοικία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Πειραματικό της Σκουφά, είχαν ακροβολιστεί στα μπαλκόνια και άλλοι κάμεραμεν. Ομως το δικό της λευκό φέρετρο, μακριά από τους προβολείς, λουζόταν από το φως που έμπαινε από τα παράθυρα του τρούλου της εκκλησίας. Ενα φως γεμάτο γαλήνη και ταπεινότητα, ταιριαστό με τον τρόπο που επέλεξε και αυτή να περάσει αρκετά από τα χρόνια της γεμάτης ζωής της.

Και δίπλα της, ολόκληρα μπουκέτα με μπουκαμβίλιες από το Πόρτο Ράφτη, από τα φυτά τα οποία η ίδια φρόντιζε με αφοσίωση και τρυφερότητα. Δεν έμοιαζαν καθόλου με τον τυπικό στολισμό στις κηδείες, γιατί είχαν μέσα τους την αγάπη που τους χάρισε και το έντονο χρώμα, που έδινε στον αποχαιρετισμό έναν τόνο διαφορετικό. Στο πλάι της στάθηκαν όλοι οι δικοί της άνθρωποι: ο συνοδοιπόρος της για 41 χρόνια, ο νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συγκλονισμένος από τον ξαφνικό της χαμό, οι κόρες της Μάρθα Κουτουμάνου και Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, η κόρη του Αλέξανδρου, Μαρίνα Κοριολάνο, η εγγονή της Ζένια. Ο σύζυγός της, βυθισμένος σε βαθύ πόνο, έψελνε με κλειστά τα μάτια για να μπορέσει να πάρει κουράγιο. Παρά το γεγονός ότι η εκκλησία ήταν κατάμεστη από κόσμο, κυριαρχούσε κατάνυξη και ηρεμία, ενώ οι ψαλμοί έφταναν μέχρι έξω, για να ενωθούν με τον βόμβο των τζιτζικιών, σε μια μέρα με βαριά καλοκαιρινή συννεφιά.

Λίγο προτού το φέρετρο αποχωρήσει για το Α΄ Νεκροταφείο, η κόρη της Μαρία – Ελένη και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είπαν τα τελευταία λόγια, ένα αντίο γεμάτο αγάπη και συγκίνηση. Ο διακεκριμένος νομικός αποχαιρέτισε την αγαπημένη του σύζυγο με φόρτιση και πόνο: «Η Μάρθα, η Μαρία Ελένη, η Ζένια κι εγώ, όπως βλέπεις Ζουζού μου, φυτέψαμε γύρω σου τις αγαπημένες σου μπουκαμβίλιες που καθημερινά φρόντιζες στον κήπο μας. Τις κλάδευες, τις πότιζες, τους μίλαγες και, όπως μου έλεγες, όταν ήσουν λυπημένη ξεραίνονταν και όταν ήσουν χαρούμενη ανθοφορούσαν. Στο ταξίδι σου θα τις έχεις κοντά σου για να συνεχίσεις να τις φροντίζεις».

Συνέχισε: «Σήμερα, με όλες και όλους που είναι κοντά σου για να σε χαιρετήσουν, θέλω να σου μιλήσω όπως δεν το είχα κάνει ώς τώρα.  Στέκομαι λοιπόν πλάι σου, σε κρατώ αγκαλιά και σου ψιθυρίζω: “Είσαι για μένα ύδωρ ζωήρυτον, για τα παιδιά σου και την εγγονή σου μάνα και γιαγιά ζωοφόρος, και δροσισμός αθάνατος για μιαν Ελλάδα που τόσο σε αγάπησε και τόσο πολύ της το ανταπέδωσες. Στις δύσκολες στιγμές που συνέπεσε να περάσουμε, σου στάθηκα μια φορά και εσύ μού στάθηκες δέκα. Τέτοιας καρδιάς, μόνον οι άνθρωποι των άκρων γίνονται. Και είσαι των άκρων. Κατά βάθος δεν βρίσκεται ένας άνθρωπος που να σου μοιάζει”».

Το «παρών» στον ιερό ναό έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που πέρασε για να συλλυπηθεί πριν από την έναρξη της τελετής. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον γιο του Νικόλαο. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής εκπροσώπησε την κυβέρνηση μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, παρόντες και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Θοδωρής Ρουσόπουλος, αλλά και η Νόνικα Γαληνέα, η Βέρα Κρούσκα, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Μανούσος Μανουσάκης, η Ζωζώ Σαπουντζάκη κ.ά., μαζί με πλήθος κόσμου. Η ταφή της Ζωής Λάσκαρη έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στον οικογενειακό τάφο των Λυκουρέζων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή