ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Επτά θανάσιμα αμαρτήματα εν πλω

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Η ατμόσφαιρα της ταινίας αποτυπωμένη στα σκίτσα του ζωγράφου Νίκου Κιτμερίδη. Τα γυρίσματα της «Νewstria» ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεκαετία του ’30. Ενα πλοίο, η «Χίμαιρα», σαλπάρει με προορισμό τη Newstria, τον τόπο της απόλυτης ευτυχίας, καλά κρυμμένο στους ναυτικούς χάρτες. Οι επιβάτες του είναι άνθρωποι ιδιαίτερα εύποροι. Μαζί τους, σ’ αυτό το ταξίδι προς ένα καλύτερο αύριο, οι εργαζόμενοι στο καράβι –ναύτες, αχθοφόροι, καμαριέρες, μάγειρες, μουσικοί– και, φυσικά, ο καπετάνιος, μαζί με την κόρη του. Ομως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Ξαφνικά το αμπάρι αρχίζει να μπάζει νερά. Οι λαμαρίνες στο μηχανοστάσιο σπάνε. Η κουζίνα πλημμυρίζει. Το πλοίο γέρνει ολοένα και περισσότερο. Ολοι μένουν παρά ταύτα ατάραχοι. Πιστεύουν πως θα καταφέρουν να φτάσουν στη Newstria και να σωθούν. Αλλά η «Χίμαιρα» βουλιάζει. Οι επιβάτες της χάνονται – εκτός από έναν...

Αυτή είναι η υπόθεση της μικρού μήκους ταινίας «Newstria», που έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και θα ξεκινήσει γυρίσματα τον Σεπτέμβριο. Σεναριογράφος είναι η Χριστίνα Μητροπούλου και σκηνοθέτης ο Κώστας Σταματόπουλος. Η γνωριμία τους έγινε σε ένα πλατό και η ιδέα της συνεργασίας τους γεννήθηκε σε ένα καφέ, όταν η Χριστίνα αφηγήθηκε στον Κώστα την ιστορία που είχε σκεφτεί, επηρεασμένη, όπως λέει, από τον Μπρεχτ και τον Μαγιακόφσκι. «Τακιμιάσαμε πολύ γρήγορα κι είπαμε να προχωρήσουμε», λέει η ίδια. «Ηταν μεγάλη πρόκληση αλλά και χαρά. Θα ξεκινούσαμε κάτι όχι γιατί μας το παρήγγειλε ένας παραγωγός αλλά γιατί το ονειρευόμασταν. Και μάλιστα θα το κάναμε όπως το είχαμε εμείς στο μυαλό μας – εικαστικά και καλλιτεχνικά».

Ομως, ο δρόμος που ανοιγόταν μπροστά τους ήταν δύσβατος. «Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί προσπάθησαν να μας αποτρέψουν. Οχι κακοπροαίρετα αλλά για να μας προστατεύσουν, για να μην μπούμε σε μια περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση», εξηγεί ο Κώστας. Ολοι συμφωνούσαν ότι το σενάριο είναι εξαιρετικό αλλά δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί: μια ταινία εποχής, με τεράστιες απαιτήσεις σε κοστούμια και σκηνικά, σε ένα πλοίο που βυθίζεται! Επιπλέον, μια μικρού μήκους ταινία δεν μπορεί να έχει εμπορική ανταποδοτικότητα. Κι αυτό ανεβάζει τον πήχυ της δυσκολίας του να βρεις χρηματοδότηση...» «Πράγματι, σε επίπεδο παραγωγής είναι πολύ απαιτητική η “Νewstria”. Είναι ό,τι πιο δύσκολο και ακριβό έχω γράψει!» συμφωνεί η Χριστίνα. «Η ιστορία είναι αλληγορική, φανταστική – με αλληγορικές αναφορές στην πραγματικότητα. Καθένας από τους χαρακτήρες αντιπροσωπεύει κάποιο από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Επίσης, απαιτούνται πολλά εφέ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένας ναύτης τρέχει με μια εφημερίδα στα χέρια, κάποια γράμματα “ξεκολλούν” και πέφτουν στο πάτωμα».

Χωρίς εκπτώσεις

Οι δύο δημιουργοί ήθελαν η ιστορία τους να υπηρετηθεί σωστά, χωρίς εκπτώσεις. «Να μην της κόψουμε τα φτερά», όπως λένε. Κι επειδή ο προϋπολογισμός του ΚΕΚ δεν θα μπορούσε να τους καλύψει πλήρως, κατέφυγαν στο crowdfunding. Η συμμετοχική χρηματοδότηση, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, αποτελεί διεθνώς μια ολοένα και πιο δημοφιλή μέθοδο για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, μέσω πλατφόρμας στο Διαδίκτυο. Με τη βοήθεια αρχικά των φίλων τους και σταδιακά άλλων ανθρώπων που βρήκαν ενδιαφέρον το εγχείρημα, το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώθηκε. «Είναι δύσκολο να ζητάς χρήματα, ειδικά αυτήν την εποχή. Αλλά η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Eίμαστε ευγνώμονες σε όσους στήριξαν το όνειρό μας. Οποιοι συνέβαλαν με τον... οβολό τους θα ανταμειφθούν. Εχουμε προβλέψει κάποια συμβολικά δώρα για να τους ευχαριστήσουμε, από αφίσες και T-shirts μέχρι σεμινάρια υποκριτικής, σεναρίου και σκηνοθεσίας από εμάς», με ενημερώνουν οι δημιουργοί της ταινίας.

Ετσι, με όλη την έμπνευση της Χριστίνας να έχει μπει... στο χαρτί και με την καθοριστική συμβολή του Κώστα στο τελικό αποτέλεσμα, η «Newstria» ήρθε πιο κοντά. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο «Hellas Liberty», το μοναδικό πλοίο τύπου Liberty της Ευρώπης, ένα από τα τρία που σώζονται παγκοσμίως (ναυπηγήθηκε το 1943), με πρωταγωνιστές τους: Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρη Τζουμάκη, Ιωσήφ Πολυζωίδη, Δημοσθένη Ξυλαρδιστό, Παύλο Ορκόπουλο, Αννα Λιανοπούλου, Πατρίκιο Κωστή, Αλεξία Γαβρίλη. Καλό ταξίδι, «Χίμαιρα»!

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ