ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Με το βλέμμα στραμμένο στη Λιβύη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Προσφυγικό

Η πιθανότητα να αφαιρεθούν κοινοτικοί πόροι ή προσωπικό από την Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτημα και να διατεθούν στην Ιταλία ή την Ισπανία, που αυτή την περίοδο δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των ροών στη Μεσόγειο, συνεχίζει να προβληματίζει υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το ζήτημα δεν έχει τεθεί επισήμως, όμως έχει συζητηθεί μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Οπως αναφέρει πάντως στέλεχος του υπουργείου, οι αφίξεις μέσω Λιβύης δύσκολα θα περιοριστούν, ενώ θεωρούν ότι οι διασχίσεις στο πέρασμα του Αιγαίου ενδέχεται να αυξηθούν εάν αλλάξουν οι ισορροπίες.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι κατά μέσον όρο δεν παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια. Ακόμη δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν εάν η πρόσφατη αύξηση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που υπήρξαν πιο ευνοϊκές το τελευταίο διάστημα ή σε κάποιον άλλο παράγοντα.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της, η τουρκική ακτοφυλακή ανακόπτει απόπειρες προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 19 Αυγούστου εντόπισαν έξω από το Τσεσμέ μια φουσκωτή βάρκα με 61 Σύρους. Στις 20 Αυγούστου σε δύο περιστατικά απέτρεψαν τον πλου προς την Ελλάδα σε άλλες δύο λέμβους στο Δίκελι και το Τσανάκαλε στις οποίες είχαν επιβιβαστεί 21 και 41 άτομα αντίστοιχα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις επρόκειτο για Σύρους πρόσφυγες. Αλλωστε, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση όσων έχουν προσφυγικό προφίλ μεταξύ των νεοαφιχθέντων. Ανάμεσά τους βρίσκονται κυρίως Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί.

Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει και του σχεδιασμού για τη νέα σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας είχε αναφέρει στο συμβούλιο υπουργών στο Ταλίν ότι «θα ήταν εγκληματικό λάθος να αφαιρέσει η Ε.Ε. πόρους και δυνάμεις από τη στήριξη που έδωσε στην Ελλάδα για το πέρασμα του Αιγαίου και να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Θα πρέπει τα δύο συστήματα να δουλέψουν παράλληλα».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ