Χαμηλό μίσθωμα σε χρυσοφόρες παραλίες

Χαμηλό μίσθωμα σε χρυσοφόρες παραλίες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ακριβά δικαιούται το Δημόσιο να νοικιάζει δημοφιλείς παραλίες όπως η Ψαρού στη Μύκονο, όπου οι λουόμενοι πληρώνουν «χρυσή» μία θέση στη σκιά της ομπρέλας (κυρίως, βέβαια, για τη «θέα» στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας και όχι μόνο); Στη σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, χρέωσε 80 ευρώ το τ.μ. για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών, κάτι που σημαίνει ότι το ετήσιο μίσθωμα θα φτάσει τα 21.600 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι για μία ομπρέλα στο Nammos ο λουόμενος μπορεί να πληρώσει 100 ευρώ τη μέρα, προκύπτει ότι η απόσβεση μπορεί να γίνει εντός δεκαημέρου. Τώρα, βέβαια, η αρμόδια γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα ισχυρίζεται ότι οι «προηγούμενοι» τη νοίκιαζαν φθηνότερα (30 ευρώ το τ.μ.). Αλλά αυτό για πόσο ακόμη θα αποτελεί δικαιολογία; Να μην παραλείψουμε και τη διαβεβαίωσή της για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εξετάσει τα σχετικά θέματα…

Αντιπαράθεση για την «Ελληνικός Χρυσός»

Στη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Οπως αναφέρει, οι εργασίες εξόρυξης στα ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2015. Αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εναντιώνεται, αρνείται κατ’ επανάληψιν να χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να εξαντλήσει τον επενδυτή και να τον αναγκάσει να αποχωρήσει. Ετσι, θα χρεώσει σε αυτόν το ναυάγιο της επένδυσης.

Η Schroders με 5,022% μέτοχος του ΟΤΕ

Yπερέβη το όριο του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ η συμμετοχή του ξένου επενδυτικού ομίλου Schroders. O αριθμός μετοχών μετά των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η Schroders ανέρχεται σε 24.613.771, ήτοι 5,022% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΤΕ (έναντι προηγούμενου ποσοστού 4,939%). Το νέο στοιχείο στην επενδυτική υπόθεση του OΤΕ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου 2017, που έγινε στις 3 Αυγούστου, είναι η ανάκαμψη της κερδοφορίας στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και σταθερής στη Ρουμανία.

Επαφές τραπεζών με θεσμικούς επενδυτές

Εξόρμηση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ετοιμάζουν οι εγχώριες τράπεζες. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, την επόμενη εβδομάδα, οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει σειρά επαφών με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές. Στόχος είναι να παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που διαμορφώνονται, με στόχο να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα! Και ότι το θετικό οικονομικό περιβάλλον θα βοηθήσει τις τράπεζες να κερδίσουν και το μεγάλο στοίχημα των «κόκκινων» δανείων.

Ρίχνει νερό στον μύλο των δανειστών…

Σε ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και 107% οδηγεί τις συντάξεις των χαμηλόμισθων ασφαλισμένων ο νέος τρόπος υπολογισμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο κ. Πετρόπουλος (φωτ.) ανέφερε ότι ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 600 ευρώ θα λάβει σύνταξη 642 ευρώ τον μήνα, ενώ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος ο νόμος προβλέπει και μειώσεις συντάξεων πάνω από 20% που για το τρέχον έτος θα εφαρμοστούν κατά το ήμισυ… Στην ουσία, ο υφυπουργός επιβεβαιώνει τον βασικό εμπνευστή του νόμου, τον τέως υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, που έκανε λόγο για «ταξικά άδικο» νόμο υπέρ των χαμηλόμισθων. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ρίχνει και νερό στον μύλο των δανειστών, οι οποίοι εξ αρχής υποστήριζαν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού, κυρίως αυτών που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλούς μισθούς, θα πρέπει να μειωθούν… Ετσι, για να υπάρχει και κίνητρο ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή