ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στον απόηχο των επιθέσεων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στη Βαρκελώνη, εντείνοντας τις αστυνομικές περιπολίες σε πολυσύχναστα, τουριστικά σημεία όπως στη βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια αλλά και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Είχαμε ήδη (αστυνομική) παρουσία στη Σαγράδα Φαμίλια (...) Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα την ενισχύσουμε χωρίς να παρεμποδίσουμε τους επισκέπτες» της εκκλησίας που είναι έργο του περίφημου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων της καταλανικής κυβέρνησης, Ζοακίμ Φορν. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Ενρίκ Μιγιό, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Φορν και τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, τόνισε ότι η Σαγράδα Φαμίλια θα είναι ένα από τα πρώτα σημεία όπου η αστυνομική παρουσία «θα ενισχυθεί άμεσα».

Στην απόφαση ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας σε τουριστικά σημεία της πόλης συνέβαλε και η κατάθεση του Μοχάμεντ Χουλί Σεμλάλ, ένος από τους τέσσερις συλληφθέντες για τις επιθέσεις, ο οποίος, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είπε ότι ο τζιχαντιστικός πυρήνας σκόπευε αρχικά να τοποθετήσει βόμβες σε «μνημεία».

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να διατηρήσει στη βαθμίδα 4 το επίπεδο του συναγερμού στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να λάβουν νέα μέτρα, παρά μόνο να ενισχύσουν αυτά που εφαρμόζονται ήδη, διευκρίνισε ο Φορν. Για τον σκοπό αυτό η καταλανική αστυνομία, η Mossos d'Esquadra, θα ενισχύσει τις περιπολίες της στους δρόμους κατά 10-20%.

Επιπλέον, τα μέτρα θα ενισχυθούν και στο αεροδρόμιο, καθώς και στους σιδηροδρομικούς και λεωφορειακούς σταθμούς της Καταλωνίας. 

Αποφασίστηκε επίσης πως θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα κρίνει κατά πόσο είναι αναγκαία η τοποθέτηση φραγμάτων που θα εμποδίζουν τα αυτοκίνητα να περάσουν σε πολυσύχναστα σημεία, σημείωσε η δήμαρχος. Μετά τις επιθέσεις, η Κολάου δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή δεν είχε εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα στη Ράμπλα, όπου ένα φορτηγάκι παρέσυρε δεκάδες πεζούς, σκοτώνοντας 13 από αυτούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

(Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ