Η Βρετανία θέλει… διαζύγιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Βρετανία θέλει… διαζύγιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οδικό χάρτη για την εξαίρεσή της από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέδωσε χθες η Βρετανία, αποτολμώντας να προσεγγίσει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα του Brexit.

Με το έγγραφο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να διαπραγματευθεί συμφωνία προσαρμοσμένη στις δικές της ανάγκες, με βάση την οποία τον τελικό λόγο για τις βρετανικές υποθέσεις θα έχουν τα δικαστήρια της χώρας. Το έγγραφο επικαλείται το προηγούμενο άλλων συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στις οποίες δεν επεκτείνεται απευθείας η δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Το σύνθημα «θα αναλάβουμε ξανά τον έλεγχο των νόμων μας», έγινε «σημαία» των οπαδών της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Τη φράση αυτή επανέλαβε χθες η Μέι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νότια Αγγλία. Το γεγονός ότι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης κάνει λόγο για αποχώρηση από την «άμεση δικαιοδοσία» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είχε εκληφθεί από τους συντηρητικούς κύκλους ως αδυναμία της κυβέρνησης μπροστά στις Βρυξέλλες και ως παραδοχή ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται στην έμμεση δικαιοδοσία.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να συνεχίσει να εγγυάται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit. «Θεματοφύλακες των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων αυτών θα είναι τα βρετανικά δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο», σημείωσε η Μέι.

Στο μεταξύ, ανησυχία στις τάξεις των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία προξένησε η αποστολή, κατά λάθος, σε 100 εξ αυτών, εγγράφων που τους ζητούν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή