Τραμπ λάβρος κατά πάντων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διατεθειμένος ακόμη και να εμποδίσει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει το κονδύλι 1,2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, σε μακροσκελή ομιλία στην Αριζόνα τη Δευτέρα. Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου σχολίασαν την ομιλία αυτή ως «παραληρηματική», ενώ ο πρώην επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας Τζέιμς Κλάπερ τη χαρακτήρισε «πραγματικά τρομακτική».

Ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για «αγάπη και συμφιλίωση» και κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι τον παρουσιάζουν ως ρατσιστή χωρίς να είναι. Δίχως να θεωρήσει ότι αντιφάσκει, εν συνεχεία υποσχέθηκε ότι θα δώσει χάρη στον σερίφη της κομητείας Μαρικόπα, Τζο Αρπάιο, ο οποίος καταδικάστηκε για ρατσιστική συμπεριφορά για τις επανειλημμένες αναίτιες προσαγωγές ισπανόφωνων.

«Δεν θα σας κουράσω», είπε ο Τραμπ ξεκινώντας την ανάγνωση, επί 16 λεπτά, όλων των δηλώσεων με τις οποίες είχε καταδικάσει τον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και την Κου Κλουξ Κλαν μετά τη δολοφονική επίθεση κατά πλήθους αντιφασιστών διαδηλωτών στο Σάρλοτσβιλ. Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο των δηλώσεών του, το σημείο στο οποίο είχε κατηγορήσει «πολλές πλευρές» για τη βία, δεν περιλαμβανόταν, ωστόσο, στον κατάλογο αυτόν.

Το σημείο της ομιλίας που προξένησε τις περισσότερες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και στο Κογκρέσο ήταν η απειλή που εκτόξευσε να «κλείσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» αν δεν λάβει χρηματοδότηση για το τείχος. «Οι Αμερικανοί ψήφισαν για τον έλεγχο της μετανάστευσης και αυτό θα κάνουμε», είπε.

Στη διάρκεια της ομιλίας, τρεις φορές το πλήθος ξέσπασε σε κραυγές «USA! USA!», στο άκουσμα του ονόματος της Χίλαρι Κλίντον φώναξαν «Κλείστε τη μέσα!», ενώ κάθε φορά που ο Τραμπ έδειχνε τις κάμερες και καθύβριζε τους δημοσιογράφους το πλήθος γιούχαρε.

Παρασυρμένος από οργή

«Καθώς όμως η βραδιά προχωρούσε, πολλοί στο πλήθος έπαψαν να ενδιαφέρονται για τα λεγόμενα του προέδρου», σημείωσε η απεσταλμένη της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζένα Τζόνσον, η οποία παρατήρησε ότι εκατοντάδες έφυγαν πριν τελειώσει η ομιλία και άλλοι κάθισαν στο έδαφος, κοίταζαν τα κινητά τους και έπιασαν κουβέντα με τους διπλανούς τους. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο Τραμπ φάνηκε να χάνει τη μαγική ιδιότητά του να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις του πλήθους, παρασυρμένος καθώς ήταν από την οργή του.

«Αυτή η ασυνάρτητη, εχθρική ομιλία του Τραμπ είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχω δει στα 30 χρόνια που μελετώ την αμερικανική πολιτική», έγραψε η σχολιάστρια Σίνθια Μπόαζ.

Τη μία στιγμή ο Τραμπ κατακεραύνωνε αυτούς που κατεβάζουν τα αγάλματα των δουλοκτητών («προσπαθούν να μας πάρουν την ιστορία μας») και το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο έλεγε «θα προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας, θα προστατεύσουμε τον Αμερικανό εργαζόμενο».

«Πραγματικά αμφισβητώ κατά πόσον είναι ικανός να ασκεί το αξίωμα αυτό», είπε το επόμενο πρωί στο CNN ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κλάπερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή