Ανέκρουσαν πρύμναν ΕΠΟ και κυβέρνηση

Ανέκρουσαν πρύμναν ΕΠΟ και κυβέρνηση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της κατάργησης, από τον νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, των ποινών για τα επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων στις εξέδρες. Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευ. Γραμμένος, μιλώντας χθες στον ΣΠΟΡ FM, απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας: «Θα γίνει η απαραίτητη διόρθωση. Είναι από αβλεψία. Χοντρή παράλειψη, βέβαια, αλλά δεν γίνεται από σκοπιμότητα. Αβλεψία στον πειθαρχικό κώδικα».

Για επαναφορά της διάταξης με διαφορετικό περιεχόμενο έκανε λόγο και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης μιλώντας χθες στη NOVA.

«Συνομίλησα με τον κ. Γραμμένο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και ίσως ήταν μια αβλεψία, πρέπει σίγουρα να γίνει μια μικρή αλλαγή στη διατύπωση του ΚΑΠ και μάλιστα άμεσα, ώστε να διευκρινίζεται πιο καθαρά το τι θα προβλέπεται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πάντως, ήταν σωστή η απόφαση κατάργησης της διάταξης για μεμονωμένα και εκτεταμένα επεισόδια», είπε ο Βασιλειάδης, προσθέτοντας ότι η βαρύτητα των επεισοδίων θα πρέπει να καθορίζεται από τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου με βάση τις εκθέσεις και ότι «έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να μπορέσουν να μπουν κάποιοι στέρεοι κανόνες και να γίνει η αρχή για επιστροφή στην κανονικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι από τον νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, έχουν αφαιρεθεί οι διατάξεις που ίσχυαν έως πέρυσι και αφορούσαν τα «μεμονωμένα» και τα «εκτεταμένα» επεισόδια. Επρόκειτο για τα επεισόδια που γίνονταν μεταξύ των φιλάθλων στις εξέδρες ή/και εντός του αγωνιστικού χώρου και τα οποία, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτά, οδηγούσαν σε ποινές οι οποίες επιβάλλονταν στην ΠΑΕ που είχε την «αντικειμενική ευθύνη» για τη συμπεριφορά των οπαδών της. Αυτό θα έχει συνέπεια τα επεισόδια που προκαλούν φίλαθλοι στις εξέδρες να μένουν ατιμώρητα.

Παρά την παραδοχή του λάθους, που σύμφωνα με πηγές από την ΕΠΟ οφείλεται στη FIFA, η οποία έστειλε έτοιμο τον πειθαρχικό κώδικα, δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι στον πειθαρχικό κώδικα της FIFA υπάρχει ρητή αναφορά για επεισόδια φιλάθλων στις εξέδρες αλλά και για την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τη συμπεριφορά των οπαδών τους.

Ο πειθαρχικός κώδικας της FIFA αναφέρει ότι η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την κακή συμπεριφορά των θεατών ανεξάρτητα με το είδος της κακής συμπεριφοράς ή της κακής εποπτείας τους και ότι μπορούν να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση σοβαρών ταραχών.

Επίσης, αναφέρει ότι «η ανάρμοστη συμπεριφορά περιλαμβάνει τη βία κατά προσώπων ή αντικειμένων, την εκτόξευση εμπρηστικών συσκευών, τη ρίψη πυραύλων, την εμφάνιση μορφών προσβολών ή πολιτικών συνθημάτων, την εκφώνηση προσβλητικών λέξεων ή ήχων ή την εισβολή στο γήπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή