ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μάριο Ντράγκι συστήνει ψυχραιμία και σύνεση

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Επιτυχή» είναι τα μη συμβατικά μέτρα όσον αφορά την άσκηση νομισματικής πολιτικής, αλλά υπάρχουν ελλείμματα σχετικά με την κατανόηση των επιδράσεων που ασκούν στην οικονομία, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, συστήνοντας την αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων. Ο κ. Ντράγκι δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την υφιστάμενη επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ, πλην όμως είναι αντιμέτωπος με τον παράδοξο συνδυασμό της δυναμικής ανάκαμψης με τον χαμηλό πληθωρισμό. Σε ομιλία που έδωσε χθες από το Λιντάου της Γερμανίας, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε ότι τα βήματα στη νομισματική πολιτική θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά, επισημαίνοντας την ανάγκη εκπόνησης και άλλων μελετών γι’ αυτό το θέμα.

Εως τον Οκτώβριο οι αγορές αναμένουν να ανακοινώσει ο κ. Ντράγκι τη χρονική στιγμή που θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Μια παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα προκαλούσε, πιθανότατα, νέες αντιδράσεις από τον ευρωπαϊκό Βορρά. Η Γερμανία έχει κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι με τα αρνητικά επιτόκια πλήττει τις αποταμιεύσεις των Γερμανών πολιτών.

Αναφερόμενος στη φράση «όταν αλλάζουν τα γεγονότα, αλλάζω τη γνώμη μου» του οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι «για τους αξιωματούχους της νομισματικής πολιτικής τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και η έρευνα μας βοηθά να αποφασίσουμε αν είναι απαραίτητη μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική». Στόχος της ΕΚΤ είναι να ενισχυθούν οι τιμές κοντά στο 2%, αλλά παραμένουν ακόμη χαμηλές. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,3% το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ