Αρχαιοκάπηλοι στον πυθμένα της θάλασσας

Αρχαιοκάπηλοι στον πυθμένα της θάλασσας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θραύσματα αμφορέων και αρχαία κεραμικά, που επί αιώνες παρέμεναν κρυμμένα στον πυθμένα της θάλασσας, είχε ανασύρει ζευγάρι Γερμανών τουριστών που συνελήφθη την Τρίτη από λιμενικούς στην περιοχή Χοιρονήσι Κολυμβαρίου Χανίων.

Στο ιστιοφόρο τους βρέθηκαν 16 αρχαία αντικείμενα της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων για να εκτιμηθεί με ακρίβεια η προέλευσή τους. Ανώνυμος πληροφοριοδότης ενημέρωσε την Τρίτη το Λιμενικό για την ύποπτη δραστηριότητα του ιστιοφόρου «Contenius Eagle» και ακολούθησε η έρευνα των Αρχών. Οι δύο Γερμανοί, ηλικίας άνω των 60 ετών, χρησιμοποιούσαν επαγγελματικό καταδυτικό εξοπλισμό που τους επέτρεπε να φτάσουν σε βάθη 50 μέτρων και τις τελευταίες ημέρες έπλεαν με το σκάφος τους σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οπως ανέφερε στην «Κ» λιμενικός με γνώση της υπόθεσης, σε αντίστοιχα περιστατικά ξένοι δύτες επιλέγουν συνήθως τις περιοχές όπου θα αναζητήσουν τη λεία τους υπό την καθοδήγηση ή τις συμβουλές ντόπιων.

Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα ενάλιας αρχαιοκαπηλίας τις τελευταίες ημέρες. Για ανάσυρση αρχαίων αντικειμένων από τον βυθό συνελήφθησαν την Κυριακή έξι Ελληνες στο Γύθειο, ηλικίας από 34 έως 50 ετών. Πραγματοποιούσαν καταδύσεις στη θαλάσσια περιοχή του ενάλιου ρωμαϊκού ναυαγίου στο Λιμένι του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Το Λιμενικό τούς εντόπισε στη στεριά, όταν είχαν ήδη επιβιβαστεί σε αυτοκίνητα με τα ευρήματά τους.

«Μαγαζιά» και «στάμνες»

Οι καταδύσεις αρχαιοκαπήλων, πάντως, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Εδώ και χρόνια, ανά τακτά διαστήματα, απασχολούν τις Αρχές. Ενδεικτικά, το 1994 οι κάτοικοι της Ιου δήλωναν στην «Κ» ότι σκάφη με σημαίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών αλίευαν αρχαιότητες στα βόρεια, νότια και ανατολικά του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Μαγγανάρι, Ψάθη και Πλακωτό. Οι ντόπιοι αποκαλούσαν τότε αυτά τα μέρη «μαγαζιά», λόγω της αφθονίας των αρχαιοτήτων, αλλά και της ανεξέλεγκτης δράσης των δυτών. Αντίστοιχα, οι ψαράδες παραδέχονταν ότι στα δίχτυα των ανεμότρατών τους σκάλωναν «στάμνες», όπως αποκαλούσαν τότε τις ενάλιες αρχαιότητες. Ελάχιστοι, όμως, εκείνα τα χρόνια παρέδιδαν τα ευρήματά τους στις Αρχές.

Τα τελευταία χρόνια πάντως, στους Φούρνους, οι ερευνητές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έχουν κατορθώσει να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα. Αξιοποιώντας τις μαρτυρίες αυτοδυτών, αλιέων, ντόπιων και βετεράνων σφουγγαράδων, έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν στην περιοχή δεκάδες ναυάγια που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως και τους προεπαναστατικούς χρόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή