Παρελθόν ο διοικητής του 7ου Στόλου μετά τα δυστυχήματα

Παρελθόν ο διοικητής του 7ου Στόλου μετά τα δυστυχήματα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα σοβαρά δυστυχήματα μέσα σε λίγους μήνες είναι πάρα πολλά για οποιονδήποτε πολεμικό στόλο σε καιρό ειρήνης, πολύ περισσότερο δε όταν μιλάμε για το ναυτικό της αμερικανικής υπερδύναμης. Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή εξέλιξη ήταν εντελώς προβλέψιμη: ο γενικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ναύαρχος Σκοτ Σουίφτ, απέπεμψε τον διοικητή του 7ου Στόλου, αντιναύαρχο Τζόζεφ Οκόιν, με την αιτιολογία ότι «έχασε την εμπιστοσύνη μας ως προς την ικανότητά του να διοικεί».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS John McCain με δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Σιγκαπούρης, τα χαράματα της Δευτέρας. Δέκα Αμερικανοί ναύτες εξακολουθούν να αγνοούνται, παρά τις εντατικές προσπάθειες σωστικών συνεργείων από τις ΗΠΑ και τέσσερις χώρες της περιοχής. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο, παρόμοια σύγκρουση ενός άλλου αντιτορπιλικού του 7ου Στόλου, του USS Fitzgerald, με φιλιππινέζικο εμπορικό πλοίο στα ανοικτά της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα επτά Αμερικανοί ναύτες να χάσουν τη ζωή τους.

Τα απανωτά δυστυχήματα του αμερικανικού στόλου προκαλούν ειρωνικά σχόλια σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης και ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. «Η απώλεια και δεύτερου αμερικανικού σκάφους ήρθε την πιο ακατάλληλη στιγμή. Μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες για τις αμυντικές δυνατότητες της Αμερικής και να στείλει εσφαλμένα μηνύματα στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των ιαπωνικού ναυτικού, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Με αρχηγείο στην Ιαπωνία, ο 7ος Στόλος διαθέτει 70 πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλανοφόρο, 140 αεροσκάφη και 20.000 ναύτες. Στη θέση του αποπεμφθέντος διοικητή τοποθετήθηκε ο υποναύαρχος Φιλ Σόιερ, ο οποίος υπηρετούσε μέχρι χθες υπό τον Σουίφτ, στη γενική διεύθυνση των αμερικανικών δυνάμεων του Ειρηνικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή