Απορρίμματα: Προσωρινή λύση για την Αίγινα

Απορρίμματα: Προσωρινή λύση για την Αίγινα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αμφίβολο αν οι υπάλληλοι καθαριότητας που ξεκίνησαν χθες την αποκομιδή των σκουπιδιών στην Αίγινα έχουν τύχει ποτέ τέτοιας θερμής υποδοχής. Δέκα δήμοι της Αττικής ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του δήμου και έτειναν μια πολύτιμη χείρα βοηθείας, στέλνοντας χθες απορριμματοφόρα και προσωπικό στο νησί. Και οι κάτοικοι και οι παραθεριστές της Αίγινας έσπευσαν να τους υποδεχθούν, ακόμα και… να τους χειροκροτήσουν.

Βαλλόμενος πανταχόθεν και με το πρόβλημα να έχει ξεφύγει των δυνατοτήτων του, ο Δήμος Αίγινας έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να ζητήσει βοήθεια. Μια βοήθεια που κατά κάποιο τρόπο τού οφείλεται, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των παραθεριστών είναι κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά. «Ζητήσαμε βοήθεια από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής, αλλά και από μεμονωμένους δημάρχους, και η ανταπόκριση ήταν συγκινητική», λέει ο δήμαρχος Δημήτρης Μουρτζής. «Ανταποκρίθηκαν άμεσα 10 δήμοι, ενώ αρκετοί ακόμα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, απλά δεν χρειάζονταν περισσότεροι. Το νησί είναι πλέον πεντακάθαρο», αναφέρει.

Ετσι το πλοίο που έφθασε στις 11 χθες το πρωί στην Αίγινα ξεφόρτωσε έναν… στόλο απορριμματοφόρων: δύο από τη Φυλή και το Περιστέρι και από ένα από τους Δήμους Νέας Σμύρνης, Ασπροπύργου, Νέου Ηρακλείου, Αγίων Αναργύρων, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Νίκαιας – Ρέντη, Κερατσινίου και Κορυδαλλού. Μάλιστα, οι Δήμοι Φυλής, Αγίων Αναργύρων και Κερατσινίου έστειλαν μαζί και υπαλλήλους καθαριότητας. Τα απορριμματοφόρα ξεκίνησαν αμέσως δουλειά και τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα στο νησί.

«Πολλοί άνθρωποι κατέβαιναν και μιλούσαν στους ανθρώπους που μάζευαν τους λόφους των σκουπιδιών, τους ρωτούσαν αν θέλουν ένα ποτήρι νερό ή έναν καφέ. Από τα μαγαζιά τούς χειροκροτούσαν καθώς περνούσαν», λέει η Βάσω Κακαγιάννη, που διατηρεί εξοχική κατοικία στο νησί. «Νιώθουμε τεράστια ανακούφιση. Ολοι οι κάδοι είναι άδειοι», λέει ιδιοκτήτης ταβέρνας στο νησί, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι σε δέκα μέρες θα έχουμε τα ίδια. Ο κόσμος δεν έχει φύγει ακόμα και ιδίως τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα θα έχουμε κίνηση».

«Μεγάλη αλληλεγγύη»

Τα απορριμματοφόρα αναχώρησαν αργά το απόγευμα με κενό φορτίου δρομολόγιο του πλοίου «Φοίβος», το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο ήταν προσφορά του ιδιοκτήτη του, Ιωάννη Λεφάκη. «Η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε ήταν μεγάλη», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παν. Χατζηπέρος. «Το πώς δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση είναι θέμα του δήμου. Ο οποίος όμως χρειάζεται ενίσχυση την καλοκαιρινή περίοδο γιατί ο φόρτος που δέχεται είναι πολύ πάνω από τις δυνατότητές του. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν είναι καλή».

Οσο για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, «δεν είναι εύκολο να γίνουν σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού γιατί δεν υπάρχει χώρος. Τα περισσότερα υπάγονται σε καθεστώς προστασίας. Επομένως, λύση είναι ένα απορριμματοφόρο πλοίο, που θα οδηγεί τα απορρίμματα σε κέντρο διαλογής», εκτιμά ο κ. Χατζηπέρος. «Αν δεν επιτραπεί η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, θα έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα», αντιτείνει ο κ. Μουρτζής. Οι δήμαρχοι Αίγινας, Αγκιστρίου και Υδρας έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή