Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας

Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ετοιμάζεται να διεξαγάγει η Ρωσία σε περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Guardian, περίπου 100.000 στρατιώτες αναμένεται να πάρουν μέρος στην άσκηση Zapad 17 που θα λάβει χώρα τον ερχόμενο μήνα στα εδάφη της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού θύλακα στο Καλίνινγκραντ της Βαλτικής. Εάν επαληθευθούν αυτοί οι αριθμοί, θα πρόκειται, ενδεχομένως, για τη μεγαλύτερη ρωσική άσκηση από το 1991.

Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που θα εμπλακούν είναι πολύ μικρότερος, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα νούμερα. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Zapad ήταν η μεγαλύτερη άσκηση των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων, εμπλέκοντας κάθε φορά από 100.000 μέχρι 150.000 στρατιώτες. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης σταμάτησε, για να αναβιώσει το 1999. Από τότε πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Επί προεδρίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε τροχιά δραστικού εκσυγχρονισμού και η επικείμενη άσκηση αναμένεται να αποτελέσει επίδειξη δύναμης από την πλευρά του Κρεμλίνου. Παρά τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, η ατμόσφαιρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας φορτίστηκε περαιτέρω ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, επικαλούμενο τις καταγγελίες για παρέμβασή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το ΝΑΤΟ, Λευκορωσία και Ρωσία προσκάλεσαν παρατηρητές της Συμμαχίας σε ορισμένες φάσεις των γυμνασίων. Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει παρατηρητές, αν και διαμαρτύρεται, υποστηρίζοντας ότι Μόσχα και Μινσκ δεν τηρούν τις προϋποθέσεις διαφάνειας που θεσπίζει η Συνθήκη της Βιέννης.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, πέταξαν κοντά στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι δύο χώρες έστειλαν δικά τους αεροπλάνα να παρακολουθούν από κοντά τα ρωσικά μέχρις ότου αποχωρήσουν από την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή