Ισχυρή υποστήριξη του Πενταγώνου στην Ουκρανία

Ισχυρή υποστήριξη του Πενταγώνου στην Ουκρανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία αναφορικά με τη διένεξή της με τη Ρωσία εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μάτις κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο με αφορμή την Ημέρα της Ουκρανικής Ανεξαρτησίας, υπαινίχθηκε μάλιστα ότι προσωπικά τάσσεται υπέρ της παράδοσης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην κυβέρνηση Ποροσένκο, αν και διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη λάβει τις αποφάσεις του για το ζήτημα αυτό.  Αφού κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιχειρεί να αναθεωρήσει διεθνή σύνορα διά της βίας», ο Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι «τα αμυντικά όπλα δεν συνιστούν πρόκληση, εκτός αν στέλνονται στον επιτιθέμενο και σαφώς η Ουκρανία δεν είναι ο επιτιθέμενος».

Παρά την πολιτική της στήριξη στον Ποροσένκο, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφύγει να στείλει όπλα στο Κίεβο, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πρόκληση για το Κρεμλίνο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την πιο σκληροπυρηνική, έναντι της Ρωσίας, πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών να αποτολμήσει το ριψοκίνδυνο βήμα. Την Τετάρτη, στις φωνές αυτές προστέθηκε ο ισχυρής επιρροής γερουσιαστής Τζον Μακέιν, επικεφαλής της επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Μιλώντας στην επίσημη τελετή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά στην Ουκρανία σήμερα, η πλατιά ευρωατλαντική λεωφόρος, που οδηγεί τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Στη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της εθνικής εορτής συμμετείχαν ΝΑΤΟϊκή δύναμη 230 ανδρών και περισσότεροι από 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι μάχονται εναντίον των Ρωσόφωνων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας συμμετείχε στην παρέλαση εποχούμενος αμερικανικού Hummer, αντί των παραδοσιακών Gaz Chaika, που κατασκευάζονταν επί Σοβιετικής Ενωσης.

Στο περιθώριο της παρέλασης, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη κοντά στο κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης, στο Κίεβο. Οι Αρχές έκαναν λόγο για ενέργεια χουλιγκανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή