Χρηματοδότηση από Ασία και Ευρώπη ζητεί το Κατάρ

Χρηματοδότηση από Ασία και Ευρώπη ζητεί το Κατάρ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη, οι τράπεζες του πλούσιου εμιράτου αναζητούν χρηματοδότηση από την ασιατική και την ευρωπαϊκή αγορά, μετά την απόφαση πολλών ξένων καταθετών να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, οι εκροές χρημάτων από τις τράπεζες του Κατάρ απειλούν τη ρευστότητά τους, ενώ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά το ύψος των καταθέσεων. Αυτό το γεγονός αυτομάτως έχει αυξήσει το κόστος χρηματοδότησής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Fitch, η οποία δημοσιεύθηκε προχθές.

Ειδικότερα, ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ έχει προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ως αντιστάθμισμα στον μεγάλο αριθμό εκροών που έχουν καταγραφεί μετά τη διπλωματική ρήξη μεταξύ των κρατών του Κόλπου, οι τράπεζες αναζητούν νέες ιδιωτικές τοποθετήσεις, νέους, δηλαδή, αποκλειστικούς επενδυτές για τη διάθεση τίτλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι τους επόμενους μήνες το κύμα εκροών σε καταθέσεις αναμένεται να είναι ακόμα πιο μεγάλο. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Qatar National Bank (QNBK) έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με επενδυτές στην Ταϊβάν για την πώληση ομολόγων υπό τη μορφή τίτλων που εκδίδονται από την Ταϊβάν, αλλά σε ξένο νόμισμα. Σε αντίστοιχη κίνηση μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων σκέπτεται να προβεί η QNBK και σε άλλες ασιατικές αγορές. Σημειώνεται ότι η Qatar Islamic Bank έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της μέσα από συμφωνίες που προέρχονται από ιδιωτικές τοποθετήσεις σε ιαπωνικό γιεν και σε αυστραλιανό δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή