Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις και μετά βίας αυξήθηκε η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στη Βρετανία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,1% και κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014. Παρότι, σε γενικές γραμμές, αναμένεται ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης για το τρέχον τρίμηνο, η μείωση που παρατηρήθηκε το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου προήλθε κυρίως από την πτώση των πωλήσεων των αυτοκινήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, κινούνται και οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές δεν προσέθεσαν απολύτως τίποτα στην ανάπτυξη της χώρας, όπως σημειώνει το Bloomberg. Οσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, και αυτοί παραμένουν το ίδιο αναιμικοί. Η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, χωρίς να υπάρχει κάποια απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει, ουσιαστικά, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας από τις αρχές του έτους κινείται στα χειρότερα επίπεδα από το 2012. Μεταξύ άλλων, θεωρείται και ένας από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις χώρες που ανήκουν στο G7, δηλαδή τις 7 οικονομικά ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία χαρακτηρίζεται από αναιμική φάση ανάπτυξης, διότι ο ρυθμός είναι μικρότερος από τον μέσο όρο που είχε καταγράψει η χώρα προσφάτως.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται εν μέρει στην υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., γεγονός που άσκησε πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης και η στασιμότητα της χώρας, σε διάφορους τομείς της οικονομίας, προκύπτουν και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δείχνει να εξανεμίζεται, καθώς δεν υπάρχει σαφής θέση σχετικά με το είδος της συμφωνίας που θα συνάψει η Βρετανία με την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αποσαφήνιση των εμπορικών τους σχέσεων.

To Brexit, ωστόσο, έχει επηρεάσει επί τα χείρω και τις αποφάσεις των επενδυτών, καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την εκπόνηση μεγάλων πρότζεκτ. Επίσης, αρκετές βρετανικές εταιρείες εκτιμούν πως το Βrexit θα μειώσει την προσφορά πολλών εργαζομένων για την κάλυψη θέσεων εργασίας.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες δείχνουν ότι η «καθαρή» μετανάστευση μειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, λόγω φυγής πολλών Ευρωπαίων εργαζομένων στο εξωτερικό. Το θετικό, ωστόσο, νέο είναι ότι ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πυλώνες της βρετανικής οικονομίας, παρουσίασε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή