ΕΛΛΑΔΑ

Συμβουλές προς φοιτητές από τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών - Αττικής

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τις καθιερωμένες για την τρέχουσα περίοδο συμβουλές προς τους νέους φοιτητές, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών - Αττικής. Το βασικότερο στοιχείο που θα πρέπει κατ’ αρχάς να σημειωθεί είναι η επάρκεια διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών στις πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστημιακά τμήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει παράλληλα να γνωρίζουν ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με εκείνα που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της εγγύτητάς τους με τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και των προσβάσεων που προσφέρουν. Ως εκ τούτου, ο σύλλογος των μεσιτών συστήνει στους ενδιαφερομένους να μην περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά να την επεκτείνουν σε κάθε συνοικία, όπου μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, καλό είναι να ελέγχουν όχι μόνο την τοποθεσία του σπιτιού και τη γειτονιά, αλλά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή, όπως συγκοινωνιακές προσβάσεις, εμπορικά καταστήματα και τράπεζες. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το ακίνητο, οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές θα πρέπει να προχωρούν σε καλό έλεγχο για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν το μισθώσουν και να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Πάντως, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ενοικίαση υπογείων, σοφιτών ή πολύ παλιών κατοικιών.

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει επίσης ότι η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Επίσης, στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Σημειωτέον ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά.

Οι φοιτητές ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο Τaxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον δικηγόρο τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ