Διαμάχη Τραμπ – Ρεπουμπλικανών

Διαμάχη Τραμπ – Ρεπουμπλικανών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμηχανία προκαλεί στην Ουάσιγκτον η συνεχιζόμενη διαμάχη του προέδρου Τραμπ με τη ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου, ενόψει δύο κρίσιμων νομοθετικών μαχών για τον προϋπολογισμό και για την αύξηση του κρατικού δανεισμού, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου την 1η Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ έγραψε χθες ότι οι Ρεπουμπλικανοί έπρεπε να είχαν συμπεριλάβει την αύξηση του κρατικού δανεισμού στον νόμο για τους βετεράνους, ώστε να είναι εγγυημένη η ψήφισή της. «Δεν το έκαναν, κι έτσι τώρα υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τους Δημοκρατικούς, ως συνήθως. Θα μπορούσε να ήταν πολύ εύκολο, αλλά τώρα είναι μπέρδεμα».

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζητεί 1,6 δισ. δολάρια φέτος και συνολικά 3,6 δισ. δολάρια τα δύο προσεχή οικονομικά έτη για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη χορήγηση 341 εκατ. δολαρίων για τη συντήρηση και την ενίσχυση του τείχους, των συρματοπλεγμάτων και των μπαρών που ήδη εκτείνονται στο ένα τρίτο των συνόρων.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα προκαλέσει ο ίδιος στάση πληρωμών αν δεν χρηματοδοτηθεί το τείχος. Παράλληλα, μία από τις ενέργειες του Τραμπ που εξοργίζουν περισσότερο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ είναι οι επιθέσεις του Αμερικανού ηγέτη εναντίον Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν, την ώρα μάλιστα που η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία είναι εντελώς οριακή. «Δεν είμαι οπαδός του Φλέικ», έγραψε ο Τραμπ την Τετάρτη. «Είναι αδύναμος σε θέματα εγκληματικότητας και συνόρων». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει τη Ρεπουμπλικανή αντίπαλο του γερουσιαστή Φλέικ στην Αριζόνα, διχάζοντας το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Ο Κρις Γουίλσον, που αναλύει σφυγμομετρήσεις για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών, υποστήριξε ότι οι διαφωνίες στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «δεν έχουν προηγούμενο». Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρεί ότι οι διαιρέσεις αυτές κινδυνεύουν πραγματικά να στερήσουν έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς, γιατί πολλές έδρες είναι εξασφαλισμένες με τη μέθοδο της επαναχάραξης των εκλογικών περιφερειών. Σύμφωνα με τον Γουίλσον, οι Δημοκρατικοί έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες να κερδίσουν επιπλέον έδρες, χάρη στην επιστημονικά μελετημένη επαναχάραξη των ορίων των εκλογικών περιφερειών στις πολιτείες όπου κυβερνούν οι Ρεπουμπλικανοί, ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτές ασφαλείς Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι και να συγκεντρώνονται οι Δημοκρατικοί σε λιγότερες περιφέρειες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή