Τύμπανα πολέμου κρούει ο Μπαχτσελί

Τύμπανα πολέμου κρούει ο Μπαχτσελί

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να θεωρήσει αιτία πολέμου (casus belli) για την Τουρκία το δημοψήφισμα που έχουν εξαγγείλει οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου με το ερώτημα της απόσχισης κάλεσε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ένας από τους πιο στενούς του συμμάχους, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ, πρώην Γκρίζοι Λύκοι), ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του Ερντογάν στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε σχετικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αγκυρα: «Οφείλουμε να λάβουμε μια δραστική απόφαση εναντίον των προετοιμασιών του (ηγέτη των Ιρακινών Κούρδων) Μπαρζανί για δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία, το οποίο περιλαμβάνει και πόλεις Τουρκμενίων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πρόβα για τη δημιουργία του Κουρδιστάν. Εν ανάγκη, η Τουρκία πρέπει να θεωρήσει το δημοψήφισμα casus belli». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μεταφέρει την κατηγορηματική αντίθεση της Αγκυρας στον Μασούτ Μπαρζανί, με τον οποίο συναντήθηκε στο Αρμπίλ, έδρα της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «ειλικρινή» τη συζήτηση που είχε με τον Μπαρζανί, προσθέτοντας ότι του συνέστησε διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Νίκος Στέλγιας, τουρκικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδουν τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν περί ενδεχόμενων κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων Αγκυρας και Τεχεράνης εναντίον των ενόπλων Κούρδων αυτονομιστών. Εξάλλου, στην περιοχή Αζάζ της βόρειας Συρίας κουρδικές δυνάμεις συγκρούονταν με υποστηριζόμενους από την Τουρκία άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Τέλος, κουρδικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για κινητικότητα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νότια Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή