Μόλις το 2% των πολιτών έχει ιδιωτική ασφάλιση για σύνταξη

Μόλις το 2% των πολιτών έχει ιδιωτική ασφάλιση για σύνταξη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άγνοια κυριαρχεί στους κόλπους των ασφαλισμένων σχετικά με τα προβλήματα και τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όταν βγουν στη σύνταξη, όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ερευνας της Interamerican. Με στόχο την κατανόηση της συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην προ-συνταξιοδοτική και συνταξιοδοτική περίοδο, η έρευνα καταδεικνύει ότι ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, το 82% των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτήν, δεν γνωρίζει αν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης το ικανοποιεί, 14% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, 3% πολύ και 1% καθόλου.

Ανάγκη πληροφόρησης

Η εταιρεία προτάσσει την ανάγκη πληροφόρησης των ασφαλισμένων, τόσο αυτών που βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όσο κυρίως των νέων, με τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν ότι το 76% των πολιτών δεν καλύπτεται με ιδιωτική ασφάλιση, ενώ από το 24% που διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, το 73% έχει ασφαλιστεί για υγεία και μόλις το 2% για σύνταξη. Εξάλλου, μόλις το 17% δείχνει να εμπιστεύεται τον δημόσιο φορέα ασφάλισης, ενώ ένα 54% επιθυμεί συνδυασμό του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμώντας ότι η ανάγκη αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και η συμφωνία της χώρας μας για την επίτευξη πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού συνταξιούχων και το δημογραφικό πρόβλημα, θα οδηγήσει από τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε μεταφορά σημαντικού μέρους του κόστους για υγεία και σύνταξη στους πολίτες, η εταιρεία επισημαίνει την ανάγκη, οι πολίτες να γνωρίζουν, πρώτον, το ποσόν που θα χρειαστεί να συσσωρεύσουν όσο εργάζονται και δεύτερον, πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις επενδύσεις τους μεγιστοποιώντας το κεφάλαιό τους, για ένα δεδομένο επίπεδο αναλαμβανόμενου κινδύνου.

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε σχετικό άρθρο στην περιοδική έκδοση του Interamerican Research Center, απαιτείται χρηματοοικονομική εκπαίδευση και γνώση, πειθαρχία, αλλαγή νοοτροπίας τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και αποταμίευσης, αλλά και ροπής προς εργασία. Σύμφωνα με τον κ. Φίλιππα, λόγω νομικών αλλά και άλλων περιορισμών, οι συνταξιούχοι στη χώρα μας θα έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να κερδίσουν επιπρόσθετα νόμιμα χρήματα μέσω της εργασίας. Ετσι, είναι αναγκαίο τόσο για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά, κυρίως, για τη νέα γενιά να προετοιμαστούν και να κατανοήσουν τις οικονομικές, επενδυτικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ανάγκες που θα αντιμετωπίσει ένας πολίτης κατά τη συνταξιοδότησή του. Πρόκειται, όπως επισημαίνει η Interamerican, για το κρίσιμο ζήτημα του συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού, σε μία περίοδο κατά την οποία η μακρά οικονομική κρίση έχει επιτείνει τα προβλήματα συνταξιοδότησης.

Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα Κέντρο Ερευνας που στοχεύει να υποστηρίξει με εξειδικευμένη γνώση και στοιχεία όλα τα στρατηγικά έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί σε διάφορους τομείς.

Ειδικά για τον συνταξιοδοτικό αλφαβητισμό, το Κέντρο το χαρακτηρίζει ζήτημα ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του μετά τον εργάσιμο βίο, καθώς η μετα-συνταξιοδοτική περίοδος είναι πλέον, σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, μεγάλη, δεδομένου ότι η ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία έχει διπλασιάσει το προσδόκιμο της ζωής μέσα σε έναν αιώνα – από τα 42 έτη στις αρχές του 20ού αιώνα στα 84 σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή