Το γυμνό σώμα ως «τόπος» μέσα από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου

Το γυμνό σώμα ως «τόπος» μέσα από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος αποδίδονται σαν τοπία κάτω από το μεσογειακό φως στην ατομική έκθεση φωτογραφίας της Ανθής Ξενάκη «BRANDTing me».

Οι πτυχώσεις και οι πόροι του δέρματος θυμίζουν γη στον νότο, η γεωμετρία και οι σκιές τα κυκλαδονήσια, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της έκθεσης, ενώ πηγή έμπνευσης της φωτογράφου είναι το έργο «Nudes» του κορυφαίου φωτογράφου Μπιλ Μπραντ.

Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο του Οθωμανικού Λουτρού Μήθυμνας στον Μόλυβο. Το οθωμανικό χαμάμ αναστηλώθηκε πρόσφατα, με επίβλεψη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Λέσβου, έπειτα από περίπου 40 χρόνια εγκατάλειψης, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα που διασώζονται από την οθωμανική περίοδο στον οικισμό. Η ακριβής χρονολόγηση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου είναι δύσκολη, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί επιγραφές ή σχετικά στοιχεία. Ωστόσο, από τα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του εκτιμάται ότι κτίστηκε τον 19ο αιώνα, αποτελώντας μια ενότητα με γειτονικά οθωμανικά κτίσματα της ίδιας περιόδου καθώς και με χώρους πολιτισμού, όπως τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου.

Η Ανθή Ξενάκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΕΜΠ και εργάζεται ως μηχανικός και μεταφράστρια λογοτεχνίας. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, αναλογικής και ψηφιακής φωτογραφίας, καθώς και στο Athens Photo Festival 2015, στην έκθεση Re: View 015.

To 2014 το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα φιλοξένησε με επιτυχία την ατομική της έκθεση «Αστική Γεωμετρία», μια φωτογραφική αισθητική προσέγγιση της αθηναϊκής Art Deco, και ιδίως των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών λεπτομερειών εισόδων κτιρίων του Μοντέρνου Κινήματος. Το φθινόπωρο του 2015 συμμετείχε στην έκθεση «Σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα με μια σειρά από φωτογραφίες για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων στο Λαύριο του 6ου αιώνα π.Χ.

Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Η φωτογραφική σειρά «BRANDTing me» αποτελεί ένα μοναχικό καλοκαιρινό πείραμα της Ανθής Ξενάκη που πραγματοποιήθηκε στις ακτές της Αττικής και της Εφταλούς, χρησιμοποιώντας την κάμερα κινητού τηλεφώνου. Το γυμνό σώμα, εξαγνισμένο από το νερό, φωτογραφίζεται παραδομένο στο εκτυφλωτικό καλοκαιρινό φως και εκτίθεται στο ημίφως του αλλοτινού χώρου υδάτινου φυσικού και πνευματικού εξαγνισμού.

​​BRANDTing me, Λουτρό Μήθυμνας, ώρες λειτουργίας 11 π.μ. – 1 μ.μ. & 7.30 μ.μ. – 10 μ.μ., έως 3 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή