Φανάρια στο Κολωνάκι, μουστάκια στην Ηρώδου Αττικού

Φανάρια στο Κολωνάκι, μουστάκια στην Ηρώδου Αττικού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στα πολλά καλά, με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον, του κόνσεπτ «Αύγουστος στην Αθήνα», ανήκει και η παρατήρηση λεπτομερειών της πόλης, τις οποίες τον χειμώνα, μέσα στο «μάλε βράσε» της εργασιακής σεζόν, είτε δεν συγκρατείς είτε απλώς δεν παρατηρείς. Ο Αύγουστος της ελληνικής πρωτεύουσας μπορεί να μετατρέψει μια απλή, καθημερινή διαδρομή Κυψέλη – Ν. Φάληρο σε πεδίο παρατήρησης.

Η σημερινή διαδρομή από το σπίτι προς την εφημερίδα περιελάμβανε τον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Στην αριστερή στροφή, στην οδό Αναπήρων Πολέμου που οδηγεί στη Σουηδίας και εκείνη με τη σειρά της στη Μαρασλή και από εκεί στην Πατρ. Ιωακείμ, συνέβη η πρώτη παρατήρηση. Σε εννέα στα δέκα φανάρια ήταν αδύνατον να προϊδείς το χρώμα που σε περιμένει. Φυλλωσιές, ψηλά φορτηγά (που είναι σαν από πάντα επί της Πατρ. Ιωακείμ), πινακίδες, η κλίση του δρόμου που ουδείς ουδέποτε έλεγξε εάν παίζει κάποιο ρόλο στη ρημάδα την πολεοδομία και την αστική παρέμβαση. Να μη μιλήσουμε, βέβαια, για το αστειότατο φανάρι στη γωνία Μαρασλή και Πατρ. Ιωακείμ που το «ευθεία πορεία» του ανάβει νωρίτερα από το «δεξιά πορεία» του, και αν τύχει και είσαι πίσω από κάποιον που κατευθύνεται προς την πλατεία Κολωνακίου, τότε θα το χάσεις το φανάρι. Κι όλα αυτά, επειδή οι επαγγελματίες οδηγοί έχουν καλύψει όλη την αριστερή λωρίδα της Μαρασλή, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τον «Ευαγγελισμό», αλλά κανέναν άλλον. Στην Αθήνα είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι αισθητικής φύσεως και μόνον. Περνώντας τα μη-φανάρια του Κολωνακίου, κατευθύνομαι προς την Ηρώδου Αττικού. Διασχίζοντάς την, παρατηρώ, συχνά πυκνά, τα μέλη της προεδρικής φρουράς – με την παραδοσιακή στολή αλλά και με την «παραλλαγή». Το είχα σημειώσει σε κάποιαν άκρη του μυαλού μου και στο παρελθόν: τα περισσότερα μέλη της προεδρικής φρουράς, εξ όσων φορούν στολή παραλλαγής και βρίσκονται πλησίον των ευζώνων, φέρουν κατά 99% μουστάκι. Υποψιάζομαι ότι είναι πρώην γενειοφόροι που δεν ήθελαν να απαλλαγούν πλήρως από το γένι. Η δικαίωση ημών που υπηρετήσαμε στο Πολεμικό Ναυτικό και διατηρήσαμε το γένι μας, before it was cool, είναι γεγονός.

Κατά τα λοιπά, «Αύγουστος στην Αθήνα», για λίγες ημέρες ακόμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή