Ματιές στον κόσμο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρέντερικ Ρέμινγκτον, ο χρονικογράφος της Δύσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Για τον δημοφιλή, πάντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Φρέντερικ Ρέμινγκτον (1861-1909) είχε πει ο Θίοντορ Ρούσβελτ το 1907: «Είναι, χωρίς αμφιβολία, ο πιο αυθεντικός Αμερικανός καλλιτέχνης, καθώς έχει ζωγραφίσει κάθε χαρακτηριστικό και υπό εξαφάνιση τύπο της αμερικανικής ζωής. Ο στρατιώτης, ο κάουμποϊ, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, ο Ινδιάνος, τα άλογα και τα βοοειδή των λειμώνων θα ζουν στη ζωγραφική και στα γλυπτά του, πιστεύω αιώνια». Ο Ρούσβελτ, τρία χρόνια μεγαλύτερος του Ρέμινγκτον, ήταν επιστήθιος φίλος του.

To Mητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει αυτήν την περίοδο έκθεση αφιερωμένη σε αυτόν τον σπουδαίο Αμερικανό, που πέθανε 48 ετών από επιπλοκές ύστερα από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Στη ζωή του, και με βάση και εφαλτήριο την Ανατολική Ακτή, είχε περιηγηθεί σε όλες σχεδόν τις πολιτείες έως την Αγρια Δύση, καταγράφοντας, σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, τις αλλαγές ενός πατροπαράδοτου τρόπου ζωής. Η έκθεση στο Met επαναφέρει το βλέμμα στην κληρονομιά του Ρέμινγκτον με περίπου 20 έργα ζωγραφικής, γλυπτά από μπρούντζο, στα οποία είχε μεγάλη επίδοση, σχέδια και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη δεκαετία του 1880 έως τον πρόωρο θάνατό του. Ηταν ο αρχετυπικός ζωγράφος της παλιάς Δύσης.

Ο Ρέμινγκτον ήταν γεννημένος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και είχε πολλά ενδιαφέροντα. Σπούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Γουόρσεστερ της Μασαχουσέτης αλλά και στο Γέιλ καλές τέχνες. Είχε πάθος με το φούτμπολ και περιέργεια για τη ζωή. Αρχισε να ταξιδεύει προς δυσμάς και να καταγράφει όσα συναντούσε. Σταδιακά, άρχισε να βγάζει χρήματα από τις εικονογραφήσεις στα δημοφιλή περιοδικά, όπως το Century Magazine, το Collier’s και κυρίως το Harper’s Weekly. Εικονογραφούσε και βιβλία, όπως του Λόνγκφελοου αλλά και του φίλου του Θίοντορ Ρούσβελτ. Εγινε πολεμικός ανταποκριτής στην Κούβα στη διάρκεια του αμερικανοϊσπανικού πολέμου (1898) και άρχισε να γράφει διηγήματα, άρθρα, ακόμη και δύο μυθιστορήματα. Οσα έβλεπε στα ταξίδια του στη Δύση τον συγκινούσαν, και η ζωγραφική αλλά και τα μικρογλυπτά του διασώζουν ένα πνεύμα και έναν τρόπο ζωής που γλιστρούσε στη λήθη. Στο Ογκτενσμπεργκ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, βρίσκεται μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη του.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Η τελευταία μάγισσα

Ηταν 47 ετών όταν αποκεφαλίστηκε. Η Anna Goeldi (1734-1782) θεωρείται η τελευταία μάγισσα της Ευρώπης που τιμωρήθηκε με την εσχάτη των ποινών. Η ιστορία της είναι το θέμα του μουσείου που εγκαινιάστηκε στην κωμόπολη Ennenda της Ελβετίας, τα εγκαίνια του οποίου έφεραν πάλι στο προσκήνιο την περίπτωση της Anna Goeldi. Eργαζόταν ως καμαριέρα σε έναν γιατρό όταν κατηγορήθηκε ότι κινούμενη από τον Σατανά έβαλε βελόνες στο ψωμί και το γάλα μιας από τις κόρες του σπιτιού.

ΟΞΦΟΡΔΗ

Ενας Βαν Ντάικ στο Ashmolean

Από τα σημαντικότερα μουσεία και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, το Ashmolean της Οξφόρδης έχει, πέρα από τις αρχαιολογικές συλλογές, και σημαντικά έργα τέχνης των τελευταίων αιώνων. Σε δάνειο παρουσιάζει, με υπερηφάνεια, ένα πορτρέτο του Φλαμανδού πορτρετίστα Αντονι Βαν Ντάικ. Είναι η προσωπογραφία της Ελίζαμπεθ Χάουαρντ, πρώτης κόμισσας του Peterborough, φιλοτεχνημένη το 1638. Το έργο βρίσκεται στην αίθουσα με άλλα έργα του Βαν Ντάικ, του Γκέινσμπρο και του Ρέινολντς.

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

Ο πιο ψηλός πύργος

Ο Cooltoren θα είναι το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στο Ρότερνταμ. Θα υψώνεται στα 150 μέτρα με 50 ορόφους και η θέα προβλέπεται συναρπαστική. Είναι ένα έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου V8. Η κατασκευή αρχίζει εντός του έτους και το κτίριο θα παραδοθεί το 2019, με 280 διαμερίσματα από 60 έως 400 τ.μ. Ο Cooltoren, με δακτύλιους που «σπάνε» τον κορμό, θα υψωθεί στην κεντρική περιοχή Baan, που ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό μεταπολεμικά λόγω του βομβαρδισμού της πόλης.

ΛΟΥΒΡΟ – ΛΑΝΣ

Καθρέφτες

Το παράρτημα του Λούβρου, στην πόλη Λανς (Lens), κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, μία πόλη ορυχείων, παρουσιάζει μια θεματική έκθεση με συνδετικό άξονα τους καθρέφτες στην ιστορία της τέχνης. Το μουσείο αυτό, που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2012, φιλοδοξεί να είναι μια νησίδα τέχνης σε μια περιοχή χωρίς πολλά αξιοθέατα πολιτισμού. Η έκθεση είναι γοητευτική, καθώς συγκεντρώνει έργα από διάφορες περιόδους. Στη φωτογραφία, λεπτομέρεια από έργο του Cyprien Eugène Boulet (1923).

ΛΟΝΔΙΝΟ

R.B. Kitaj, απομνημονεύματα

Τον Σεπτέμβριο θα εκδοθούν τα απομνημονεύματα του ζωγράφου R.B. Kitaj (1932-2007), δέκα χρόνια αφότου ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα υπάρχοντά του. Τον πρόλογο υπογράφει ο φίλος και συμφοιτητής του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, που στρέφεται κατά των κριτικών για τα βιτριολικά σχόλιά τους στην αναδρομική του R.B. Kitaj στην Tate το 1994. Απογοητευμένος, ο ζωγράφος επέστρεψε στις ΗΠΑ και αυτοκτόνησε 74 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή