Ούτε POS ούτε γιατί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​​​Αχ, κυρία μου, έχουμε κάνει αίτηση για POS και δεν μας έχει φέρει η τράπεζα», μου είπε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, έχοντας πάρει ένα ύφος, κάτι μεταξύ προσποιητής λύπης και ειρωνείας, σ’ εκείνο το σημείο δηλαδή, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ξεσπάσει σε γέλια.

Ερμηνεία για βραβείο, με λίγα λόγια.

Φέτος, αυτή η φράση ήταν το αδιαφιλονίκητο σουξέ του καλοκαιριού. Ακούστηκε παντού: Στην Αθήνα, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Σάμο και τη Νάξο, την Καβάλα και την Καστοριά. Περίλυποι πολλοί επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, συντετριμμένοι που η τράπεζα τους… κρέμασε, τους αφαίρεσε τη δυνατότητα να εναγκαλιστούν τη νομιμότητα.

Την ίδια στιγμή υπήρξαν και οι γνωστοί που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, θεωρώντας σχεδόν επιβεβλημένο καθήκον τους να το κάνουν, διότι η κυβερνητική φοροεπιδρομή τούς έχει γονατίσει. Αληθές και αυτό, αλλά ισχύει για όλους μας. Και για όσους δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να φοροδιαφύγουμε. Αυτοί, λοιπόν, εκφράστηκαν με ποικίλους πολιτισμένους τρόπους. Μερικά παραδείγματα:

Πυροβολισμοί στον αέρα από… παγωτατζή στον Βόλο. Απειλές και βρισιές από ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Εξύβριση κλιμακίου ελεγκτών στη Σάμο, ξυλοδαρμός εφοριακού στην Πάτμο και τραυματισμός συναδέλφου του στη ΔΟΥ Χανίων. Και αυτό το καλοκαίρι οι εφοριακοί που έκαναν επιδρομές σε νησιά και τουριστικές περιοχές έζησαν την ελληνική εκδοχή των επικίνδυνων αποστολών χωρίς happy end.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς εφοριακός για να ανακαλύψει φοροδιαφυγή στις επιχειρήσεις εστίασης, σε καφέ, μπαρ και καντίνες σε όλη την Ελλάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα τεχνάσματα που έχουν εφεύρει για να μην εκδίδουν αποδείξεις είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Το πιο γνωστό κόλπο είναι να σου φέρνουν στο τραπέζι το δελτίο παραγγελίας αντί για την απόδειξη. Πολύ πιθανό, αν έχεις πιει δυο τρία κρασάκια και τσιπουράκια, να μην το προσέξεις. Οπως μπορεί και να μην προσέξεις τη λάθος ημερομηνία στην απόδειξη. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις αν η ταμειακή μηχανή του καταστήματος είναι συνδεδεμένη με την εφορία. Το πιο εξοργιστικό είναι να ζητάς επιμόνως την απόδειξη και να μη στη φέρνουν, προφανώς περιμένοντας να βαρεθείς και να σηκωθείς να φύγεις.

Συμπέρασμα: Ως καταναλωτής πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με όλα αυτά. Να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια για να ανακαλύψεις τι πραγματικά συμβαίνει. Ελάχιστοι διαθέτουν χρόνο και κυρίως, διάθεση.

Για τους υπόλοιπους είναι αρκετό αυτό που είδα κολλημένο στην είσοδο επαρχιακής ψαροταβέρνας: «Ούτε POS ούτε γιατί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή