Το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι στις ΗΠΑ είναι προ των πυλών

Το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι στις ΗΠΑ είναι προ των πυλών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Wall Street προειδοποιούν ότι οι αγορές διανύουν την τελευταία φάση του ράλι που συντελείται εδώ και αρκετό καιρό. Οπως σημειώνουν αναλυτές της HSBC, της Citigroup, της Morgan Stanley και εταιρειών αναλύσεων στο Bloomberg, πληθαίνουν οι ενδείξεις που δείχνουν την εξάντληση των ανοδικών τάσεων στις αγορές. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι οι επενδυτές αγνοούν βασικά μεγέθη και οικονομικά στοιχεία όταν αποφασίζουν για τις τοποθετήσεις τους. Αρχίζουν, ως εκ τούτου, να αποδυναμώνονται οι συσχετισμοί ανάμεσα στις μετοχές, στα ομόλογα και στα εμπορεύματα.

Οπως συνέβη πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, οι επενδυτές τιμολογούν τα περιουσιακά στοιχεία (από τις μετοχές μέχρι τα εμπορεύματα) βάσει των κινδύνων που απορρέουν από τη συγκεκριμένη κατηγορία των αγορών, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη γενική εικόνα. Οι διαπραγματευτές, επίσης, αναζητούν δικαιολογίες ώστε να τρέφουν προσδοκίες για μεγαλύτερη άνοδο, με αποτέλεσμα να μη δίνουν σημασία στην αλληλοεπίδραση που μπορεί να ασκείται μεταξύ διαφορετικών επενδυτικών προϊόντων.

Οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή προ δεκαετίας, περίπου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρείχαν άφθονη ρευστότητα για τοποθετήσεις στις αγορές όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Εν συνεχεία, η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε πρόσθετη τονωτική ένεση στις αγορές των δύο πλευρών του Ατλαντικού, λόγω των υποσχέσεων για τη μείωση της φορολογίας, την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην ενέργεια και τις τράπεζες.

Σήμερα, όμως, οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Η Fed έχει αυξήσει ήδη δύο φορές το βασικό επιτόκιο στη διάρκεια του 2017 και δεν φαίνεται να πραγματοποιείται κάτι από την οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Από τεχνική άποψη, είναι λιγότεροι «οι συσχετισμοί ανάμεσα στις μετοχές και στις αγορές νομισμάτων ή στις αγορές νομισμάτων και των επιτοκίων, ενώ τα πάντα δεν επηρεάζονται πλέον από την πορεία των τιμών του πετρελαίου», σχολιάζει ο Αντριου Σιτς, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley σε σημείωμά του αυτήν την εβδομάδα. Βάσει των αναλύσεων του κ. Σιτς, οι συσχετισμοί μεταξύ διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ., μετοχές, νομίσματα ή ομόλογα) σε όλον τον κόσμο είναι λιγότεροι σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Οι χαμηλοί συσχετισμοί σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο ενισχύουν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο τέλος του ανοδικού κύκλου των αγορών. Τελευταία φορά που καταγράφηκαν αυτές οι τάσεις ήταν την περίοδο 2005 – 2007, πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σχολιάζει ο κ. Σιτς. Η Σαβίτα Σαμπραμάνιαν, επικεφαλής στον τομέα μετοχών της Bank of America Merrill Lynch, σημειώνει πως οι επενδυτές δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα και ειδικότερα τα κέρδη των εταιρειών. Πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 2000, οι εταιρείες που είχαν υψηλότερα κέρδη και πωλήσεις από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε 11 κλάδους της οικονομίας δεν ανταμείφθηκαν από τους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα της κ. Σαμπραμάνιαν.

Ενα ακόμη ανησυχητικό σημάδι είναι ότι είναι αρνητική η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, αφού προσαρμοστεί στον πληθωρισμό, σχολιάζει ο Γκαράβ Σαρολίγια, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών στην Oxford Economics: «Ο κύκλος των επιχειρηματικών κερδών, σε πραγματικούς όρους, σε αυτή τη φάση προκαλεί κάποια ανησυχία. Σε συνδυασμό με τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών στις μεγάλες αγορές πρέπει να προβληματίζει τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές μετοχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή