Νέα πτώση δημοτικότητας Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία

Νέα πτώση δημοτικότητας Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πτώση στο 22% καταγράφει το SPD του Μάρτιν Σουλτς σε δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις, καθώς η άνοδος της δημοτικότητας του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε υποστήριξη προς το κόμμα του. Πάντως, η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό εμφανίζεται ως η πιο δημοφιλής επιλογή, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο πιθανό συνασπισμό ανάμεσα στους προπορευόμενους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελευθέρους και τους Πρασίνους.

Συγκεκριμένα, υπέρ ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» (CDU/CSU-SPD) τάσσεται το 38% των ερωτηθέντων, ενώ η «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP) προτιμάται από μόλις 24%. Συνασπισμός CDU μόνο με τους Πρασίνους ή μόνο με τους Φιλελεύθερους δεν είναι εφικτός με τα ποσοστά αυτά. Το ερώτημα είναι αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε μια νέα κυβέρνηση με πιο δυσμενείς όρους, ρισκάροντας ακόμη δεινότερη ήττα το 2021, ύστερα από μία ακόμη τετραετία στη σκιά της καγκελαρίου Μέρκελ. Και οι δύο δημοσκοπήσεις, η Deutschlandtrend του πρώτου κρατικού καναλιού και η Politbarometer του δεύτερου, καταγράφουν πτώση μιας μονάδας για τους Χριστιανοδημοκράτες (38% στη μία δημοσκόπηση και 39% στην άλλη). Αύξηση μιας ή δύο μονάδων ανιχνεύουν στα ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), της οποίας η υποστήριξη εκτιμάται στο 9%-10%. Στο 9% και στις δύο δημοσκοπήσεις ισοψηφούν η Αριστερά και οι Πράσινοι, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 8%.

Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν στον απόηχο των τρομοκρατικών ενεργειών στη Βαρκελώνη, στοιχείο που πιθανώς επηρεάζει την υποστήριξη προς την AfD. Την πρωτοκαθεδρία στον κατάλογο των ζητημάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση έχουν τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Δεύτερο σημαντικότερο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι να φροντίσει η κυβέρνηση για τη γεφύρωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και να καταπολεμήσει τη φτώχεια. Αυτό είναι το μήνυμα του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κέρδισε τέσσερις μονάδες δημοτικότητας, την ίδια περίοδο κατά την οποία η Αγκελα Μέρκελ έχασε πέντε μονάδες. Η μεταξύ τους διαφορά, πάντως παραμένει μεγάλη και βρίσκεται στο 55 – 34.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή