Ανησυχίες για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στις εταιρείες

Ανησυχίες για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στις εταιρείες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Ιουλίου ανώτατα στελέχη από 13 ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα συναντήθηκαν στο Πεκίνο ώστε να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον όλο και μεγαλύτερο ρόλο που διεκδικεί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Η προσπάθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να ενισχύσει τον ρόλο του ΚΚΚ στην κινεζική κοινωνία φαίνεται πως πλέον αγγίζει τη λειτουργία ξένων επιχειρήσεων και τα ηγετικά στελέχη ορισμένων εξ αυτών δεν είναι καθόλου ευχαριστημένα με όσα τους ζητούνται. Από τα 13 ανώτερα στελέχη, όλα από διαφορετικές εταιρείες, τα οκτώ εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις του ΚΚΚ ή με την αυξημένη δραστηριότητα των κομματικών οργανώσεων. Ολοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση πως θα παραμείνουν ανώνυμοι. Η παρουσία κομματικών οργανώσεων στις ξένες επιχειρήσεις δεν αποτελεί νέο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ξένες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ιδρύσουν κομματική οργάνωση, ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια αυτός ο νόμος θεωρούνταν από πολλά διευθυντικά στελέχη απλώς συμβολικός και όχι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούν. Υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των εταιρειών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση είπε στο Reuters πως ορισμένες εταιρείες βρίσκονται υπό «πολιτική πίεση» ώστε να αλλάξουν τους όρους συνεργασίας με κινεζικές κρατικές εταιρείες με τις οποίες έχουν συστήσει κοινοπραξίες, προκειμένου να έχει το ΚΚΚ τον τελικό λόγο στη λειτουργία και στις επενδύσεις της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος, η εταιρεία δέχεται πιέσεις από τον Κινέζο εταίρο της για να τροποποιήσει τη συμφωνία, ώστε πλέον να περιλαμβάνεται όρος κατά τον οποίο προσωπικό του ΚΚΚ «θα εισαχθεί στη διοίκηση της επιχείρησης», επίσης «οι δαπάνες της κομματικής οργάνωσης θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό της επιχείρησης» και η θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του γραμματέα της κομματικής οργάνωσης θα καταλαμβάνονται από το ίδιο πρόσωπο.

Στο Δ.Σ. των εταιρειών

Η απαίτηση για αλλαγή των όρων της κοινοπραξίας είναι η βασική ανησυχία, εξηγεί το ανώτερο διοικητικό στέλεχος της ευρωπαϊκής εταιρείας, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα η εταιρεία έχει αρνηθεί την απαίτηση. «Από τη στιγμή που θα συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας θα έχουν άμεσα δικαιώματα», λέει. Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο έχει ρόλο εκπροσώπου Τύπου του ΚΚΚ, δήλωσε στο Reuters πως καμία κομματική οργάνωση δεν παρεμβαίνει στη συνηθισμένη λειτουργία κοινοπραξιών ή ξένων εταιρειών. Ωστόσο, στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως «οι κομματικές οργανώσεις σε εταιρείες εκτελούν δραστηριότητες που περιστρέφονται γύρω από τη διοίκηση της επιχείρησης, μπορούν να βοηθήσουν εταιρείες να κατανοήσουν γρήγορα σχετικές εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές, συντονίζουν τα συμφέροντα όλων των πλευρών, επιλύουν εσωτερικές διαφορές, εισάγουν και αναπτύσσουν ταλέντα, καθοδηγούν την εταιρική κουλτούρα και οικοδομούν αρμονικές εργασιακές σχέσεις». Ο Καρλ Χάουαρντ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο, επιβεβαίωσε τη συνάντηση των στελεχών ευρωπαϊκών εταιρειών και δήλωσε πως «δεν έχουμε αντιληφθεί κάποια επίσημη αλλαγή πολιτικής σχετικά με την εισαγωγή οργανώσεων του κόμματος στη διοίκηση των κοινοπραξιών. Είναι κάτι αναμενόμενο, δεδομένου πως μια τέτοια αλλαγή θα απέτρεπε ξένες επενδύσεις στην Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή