Επιστροφές προσφύγων από Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο

Επιστροφές προσφύγων από Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι επιστροφές προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Η γραφειοκρατική προεργασία έχει αρχίσει και αναμένουμε ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας. «Θα ξεκινήσει με συμβολικό αριθμό ως πράξη φιλίας [προς άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης]. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τόσους [πρόσφυγες], έχει βρεθεί κάτω από μεγάλη πίεση, η αποδοχή περισσότερων προσφύγων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο, αν δεν ήταν μια τέτοια τραγωδία».

Ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε πως δεν έχει ιδέα για το πού θα πάνε οι πρόσφυγες που θα επιστραφούν στην Ελλάδα ή αν θα φύγουν ποτέ από τη χώρα μας. «Δεν ξέρω πού θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα… υπάρχει και ένα πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Ο,τι κι αν συμβεί, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε. Σύμφωνα με τον Guardian, η Γερμανία έχει καταθέσει σχεδόν 400 αιτήσεις επανεγκατάστασης, ενώ και η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν ζητήσει επιστροφή προσφύγων που είχαν ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ελληνικό έδαφος.

Αντιδράσεις

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη αντιδρούν στην επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα. Η διαδικασία επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είχε σταματήσει το 2011, ύστερα από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο επικαλέστηκε κακή μεταχείριση των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. «Είναι απίστευτο ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία διαθέτει τόσα στρατόπεδα που μένουν άδεια λόγω του μειούμενου αριθμού αφίξεων [μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης], να απαιτεί επιστροφή των ανθρώπων πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε στον Guardian η Σαλίνια Στρουξ, επικεφαλής της ΜΚΟ Υποστήριξη των Προσφύγων του Αιγαίου. Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το φρενάρισμα από το Βερολίνο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών προσφύγων. Σύμφωνα με την κ. Στρουξ, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη ενός τυπικού ανώτατου ορίου για τον αριθμό των επανενώσεων από την Ελλάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι «μέχρι και 4.339», κυρίως Σύροι, των οποίων η αίτηση για επανένωση είχε εγκριθεί, ζούσαν επί του παρόντος στην Ελλάδα, λέει η ίδια. Ο κ. Μουζάλας είπε πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία (για 66.000 πρόσφυγες) προχωρεί. «Περίπου 17.000 έχουν μετεγκατασταθεί και περίπου 7.000 επανενωθεί με τις οικογένειές τους», είπε, αναγνωρίζοντας πως οι πρόσφυγες θέλουν ταχύτερες διαδικασίες.

Οικονομικοί μετανάστες

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «περίπου το 50% αυτών που εισέρχονται στη χώρα είναι οικονομικοί μετανάστες, δεν ξεφεύγουν από διώξεις ή από πολέμους». «Συνεχίζουν να φθάνουν, αν και σε πολύ μικρότερο αριθμό, στα νησιά, στον Εβρο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, οπουδήποτε μπορούν», είπε. «Παραμένουμε πολύ προβληματισμένοι», κατέληξε. Μέχρι την Παρασκευή το πρωί ακόμα 100 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει στα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή