Βολές Μακρόν εναντίον της Πολωνίας

Βολές Μακρόν εναντίον της Πολωνίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στο Παρίσι και στη Βαρσοβία τροφοδότησαν οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αφορμή για την κριτική που άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος στην πολωνική κυβέρνηση στάθηκε η αρνητική στάση της έναντι των προτάσεών του για αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος των «αποσπασμένων εργαζομένων» που απασχολούνται προσωρινά στη Δυτική Ευρώπη, προερχόμενοι κυρίως από την Ανατολική.

Οι δηλώσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «εσφαλμένη» τη στάση της Βαρσοβίας, κάνοντας λόγο για «κοινωνικό ντάμπινγκ και αθέμιτο ανταγωνισμό» εις βάρος των Δυτικοευρωπαίων εργαζομένων. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

«Η Ευρώπη είναι μια περιοχή που συγκροτήθηκε στη βάση κοινών αξιών, μια σχέση με τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, με την οποία η σημερινή Πολωνία βρίσκεται σε σύγκρουση», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ.

Αφού χαρακτήρισε την εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας «απομονωμένη» σε επίπεδο Ε.Ε., προσέθεσε: «Η Πολωνία δεν καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης σήμερα και δεν θα καθορίσει την Ευρώπη του αύριο».

Η απάντηση της Βαρσοβίας δεν άργησε να έρθει. Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο χαρακτήρισε «αλαζονικές» τις δηλώσεις Μακρόν, τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την ελευθερία μετακίνησης και τόνισε ότι δεν πρόκειται «να καθορίσει μόνος του το μέλλον της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ράντεφ, όπως και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προσπάθησαν να κρατήσουν, στις συναντήσεις τους με τον Μακρόν, τις ισορροπίες: αναγνώρισαν μεν την ανάγκη να αλλάξει το καθεστώς των «αποσπασμένων εργατών», αλλά με τρόπο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τα συμφέροντα των ανατολικών χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή