«Καθυστερήσεις» με Καμμένο

«Καθυστερήσεις» με Καμμένο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ «σπρώχνει» η κυβέρνηση τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει το θέμα της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση του πλοίου «Noor 1», μετά την αποκάλυψη για συνομιλίες του με τον ισοβίτη κρατούμενο Μάκη Γιαννουσάκη. Είναι σαφές ότι το τελευταίο που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην οποία θα επιδιωχθεί να δοθεί σχεδόν πανηγυρικός χαρακτήρας ως ορόσημο στην έναρξη της πορείας οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, να επισκιασθεί από το δύσκολο πολιτικά ζήτημα διερεύνησης του ρόλου και της παρέμβασης του κ. Καμμένου. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνομιλία που είχε χθες με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή ενόψει της επανάληψης των εργασιών του σώματος την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει μετά την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Δηλαδή, μετά το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου.

Στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιθυμούν να επισκιασθεί η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ από την αμφιλεγόμενη υπόθεση, αλλά, όπως καθίσταται σαφές, θα επιδιώξουν να μην μπορέσει να κάνει επικαιροποιημένη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο κ. Μητσοτάκης. Ετσι, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ότι το θέμα θα έρθει στην Ολομέλεια αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου, προαναγγέλλεται η μετάθεσή του κατά τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Ο κ. Βούτσης, βεβαίως, πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία θα ορισθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα. Η επιδίωξη του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να κυριαρχήσει μια θετική για την κυβέρνηση ατζέντα στην πορεία προς τη ΔΕΘ. Ετσι, ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε χθες ότι άμεσα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν πέντε ακόμη νομοσχέδια, των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εθνικής Αμυνας, τα οποία, πάντως, δεν προλαβαίνουν να ψηφιστούν άμεσα, αλλά θα δοθεί το σήμα νομοθετικής κινητικότητας της κυβέρνησης με την κατάθεσή τους στις αρμόδιες επιτροπές.

Χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει και της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, αλλά και της επίσκεψης στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Οπως έγινε γνωστό, τον κ. Μακρόν, πέραν της συζύγου του Μπριζίτ, θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

Η τρίτη αξιολόγηση

Πέραν της προετοιμασίας για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην κυβέρνηση σιγά σιγά προετοιμάζονται και για την έναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς, σε χαμηλόβαθμο τεχνικό επίπεδο, οι προκαταρκτικές ανταλλαγές στοιχείων θα αρχίσουν σύντομα. Παράλληλα, φαίνεται ότι απομακρύνονται, για την ώρα, οι σκέψεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Βούτσης εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα γίνει μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Μια παρέμβαση, που προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια να κλείσει τώρα η συζήτηση. Στο Μαξίμου έχουν αρνητική εμπειρία από την παραλυτική επίδραση που είχε η παρατεταμένη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Και η περίοδος, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, κάθε άλλο παρά χαλαρή διάθεση απαιτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή