Συνάντηση Τσίπρα με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

Συνάντηση Τσίπρα με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων 

-Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

-Το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή του τρόπου που αντιμετωπίζεται η Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι προχωρησαν μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή, όπως η παράδοση σε κυκλοφορία των δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη, οι κάθετοι άξονες στην Εγνατία οδό, καθώς και τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Λιμάνι. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σε αυτό συνέβαλε και η λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στην πόλη, το οποίο δεν αναγκάζει πλέον τους εκπροσώπους των φορέων να κατεβαίνουν στην Αθήνα, για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποϊδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αστικές συγκοινωνίες είναι αυτή που θα κρίνει την προσπάθεια.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν τα αιτήματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Στα θέματα του ΟΑΣΘ, του μετρό και του λιμανιού υπήρξε αναγνώριση, εκ μέρους των φορέων, ότι έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων

«Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και γι αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, «ατμομηχανή» για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης. 

«Τα κόκκινα δάνεια είναι το θέμα που καίει όλο τον κόσμο και για τις επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδη, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έδειξε κατανόηση» στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι. 

«Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής δεν είναι επικοινωνιακής φύσης. Είναι μια μάχη που δίνεται με πάρα πολύ σκληρότητα καθημερινά και σε αυτή θέλουμε να έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει ώστε απρόσκοπτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε επιπλέον ο Μιχάλης Κούπκας, πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση ως γραμματέας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του οικονομικού Επιμελητηρίου.

Tο απόγευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Πρέσπες, όπου το βράδυ θα παρακολουθήσει τη συναυλία-αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει το «παρών» για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπεια», που έχουν γίνει θεσμός, και αύριο Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και δημάρχους του νομού Φλώρινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή