Σε πενταετή φυλάκιση για διαφθορά καταδικάστηκε ο κληρονόμος της Samsung

Σε πενταετή φυλάκιση για διαφθορά καταδικάστηκε ο κληρονόμος της Samsung

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κληρονόμος και αντιπρόεδρος της Samsung Λι Τζάε-Γιονγκ κρίθηκε χθες ένοχος από δικαστήριο της Σεούλ για δωροδοκία, υπεξαίρεση χρημάτων και ψευδορκία, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που οδήγησε στην καθαίρεση της τέως προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν Χιέ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ρήξη με τις παραδοσιακές αρχές που ίσχυαν μέχρι πρότινος στη χώρα, σύμφωνα με τις οποίες η κορεατική Δικαιοσύνη αντιμετώπιζε ευνοϊκά ποινικές διώξεις υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων παγκοσμίως. Μάλιστα, η ετυμηγορία του δικαστηρίου στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κολοσσιαία επιχείρηση τεχνολογίας ότι, παρά τα 60 χρόνια παρουσία της στην αγορά, η εν λόγω εξέλιξη απειλεί σημαντικά το κύρος της αλλά και την οικονομική της θέση. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Samsung αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο κ. Λι και άλλα τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Samsung προσέφεραν οικονομική υποστήριξη σε στενή φίλη της τέως προέδρου (6,4 εκατ. δολάρια), με αντάλλαγμα τη στήριξη από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση κάποιων συμφωνιών.

Παρότι πολλοί επικεφαλής της Samsung δεν έχουν ομολογήσει ανοικτά τη στήριξη της εταιρείας προς την κ. Παρκ, το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι συναλλαγές διεξάγονταν υπό απόλυτη μυστικότητα, μέσω ενός έμπιστου προσώπου της καθαιρεθείσας προέδρου της Νότιας Κορέας.

Συνεπώς, η απόφαση του δικαστηρίου για το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα, φέρνει στην επιφάνεια ένα σύνηθες φαινόμενο που επικρατεί στη Νότια Κορέα: τη χειραγώγηση που υφίστανται οι πολιτικοί από επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς με εμβληματική παρουσία στην οικονομική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με τον δικαστή Kιμ Τζιν-Ντονγκ, «σημασία αυτής της υπόθεσης είναι η ανήθικη σύνδεση μεταξύ πολιτικών φορέων και χρημάτων». Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι οι άνθρωποι στη Νότια Κορέα θεωρούν πως η δύναμη του πρόεδρου είναι η μεγαλύτερη έπειτα από αυτήν του Συντάγματος, την οποία χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει όλον τον κόσμο, ενώ αναμένουν ότι οι μεγάλες επιχειρηματικές εταιρείες θα δράσουν σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής υπευθυνότητας. Ωστόσο, ο δικαστής κ. Κιμ δηλώνει στους New York Times ότι ο κόσμος μέσα από αυτήν την υπόθεση αμφισβήτησε την ανειλικρινή στάση της προέδρου και έχασε την εμπιστοσύνη του προς το σύμβολο της νοτιοκορεατικής οικονομίας, τη Samsung.

Οι συνήγοροι του καταδικασθέντος κ. Λι δήλωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου της Σεούλ, ενώ ειδικοί τόνισαν ότι θα είναι πιθανό να οδηγηθεί αυτή η υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του ηγέτη της Samsung Σινγκ Γου Τσέολ επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το δικαστήριο δεν θα θεωρήσει τους κατηγορούμενους ενόχους για όλα αυτά που τους επιρρίπτει. Παρότι και ο πατέρας του Λι, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της εταιρείας, είχε επίσης βεβαρημένο ιστορικό από οικονομικής άποψης, ο νοτιοκορεατικός κολοσσός παρουσιάζει διαρκώς βελτιωμένη εικόνα. Το τελευταίο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 4,1 τρισ. γουόν, ενώ οι πωλήσεις της το ίδιο διάστημα σημείωσαν άνοδο κατά 20% στα 61 τρισ. γουόν, προλειαίνοντας το έδαφος για τη δυναμική είσοδο του νέου Samsung Galaxy Note 8 στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή