Η Amazon κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ

Η Amazon κλιμακώνει τον πόλεμο τιμών στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα, η Amazon αναλαμβάνει και τυπικά τον έλεγχο την αλυσίδας σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων Whole Foods, την οποία εξαγόρασε και προτίθεται να προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι το παρατσούκλι της Whole Foods ήταν «Whole Paycheck», δηλαδή τα προϊόντα της ήταν τόσο ακριβά, που έπρεπε να «ακουμπήσεις» στο ταμείο όλο σου τον μισθό. Τώρα, αυτή η εποχή τελείωσε οριστικά, όπως αναφέρει η The New York Times. Ο ιδρυτής της Αmazon Τζεφ Μπέζος στέλνει σαφές μήνυμα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με αποδέκτριες τη Walmart και την Kroger στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη – συνολικά λειτουργούν 460 σούπερ μάρκετ Whole Foods σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία. «Ετσι λειτουργούν τα πράγματα για την Amazon, είναι όλα θέμα ταχύτητας», επισημαίνει η Μισέλ Γκραντ, επικεφαλής του κλάδου λιανικού εμπορίου στην εταιρεία ερευνών αγοράς, Euromonitor.

Ο Τζεφ Μπέζος ποτέ δεν εφείσθη κόπων και χρημάτων, όταν ξεκινούσε πόλεμο τιμών για να προκαλέσει και να δυσκολέψει τους ανταγωνιστές τους. Στα 23 χρόνια της Amazon το έχει κάνει πολλές φορές, είτε όταν στα πρώτα του βήματα άρχισε να εμπορεύεται βιβλία είτε στη συνέχεια με τις πάνες και τώρα με τα τρόφιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος με τη νεοφυή εταιρεία Quidsi, η οποία είχε την Diapers.com.

Ο Τζεφ Μπέζος είχε δημιουργήσει ένα τόσο ασφυκτικό κλίμα, που τελικά η Quidsi δέχθηκε να εξαγοραστεί από την Amazon. Στα σχέδιά του είναι να συνενώσει τις διαδικτυακές δραστηριότητες του ομίλου του με τα συμβατικά καταστήματα της Whole Foods. Κι αυτό θα το κάνει με το να μετατρέψει το πρόγραμμα προνομίων Prime της Amazon με τα 99 ευρώ ετησίως συνδρομή σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τη Whole Foods, εξασφαλίζοντας επιπλέον εκπτώσεις στους κατόχους του. Η εν λόγω συνδρομή δίνει τη δυνατότητα δωρεάν μεταφορικών, ανεξαρτήτως πόσες αγορές κάνουν οι χρήστες, καθώς και άλλες διευκολύνσεις.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Whole Foods θα διατίθενται στην πλατφόρμα της Amazon και σε ειδικές προθήκες σε ορισμένα σούπερ μάρκετ της Whole Foods. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε προσβάσιμα σε όλους τα τρόφιμα που είναι βιολογικής καλλιέργειας και ωφελούν την υγεία», επισημαίνει ο υπεύθυνος καταναλωτικών δραστηριοτήτων της Amazon, Τζεφ Γουίλκι. Από τη στιγμή που ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι 13 δισ. δολαρίων της Whole Foods τον Ιούνιο, ο Τζεφ Μπέζος κινήθηκε τάχιστα, εκπλήσσοντας τους πάντες. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε σε τρεις μήνες, την Τετάρτη εγκρίθηκε από την αρμόδια αρχή και τη Δευτέρα αρχίζουν εκπτώσεις. «Θα δούμε επιθετικές κινήσεις στις τιμές από την Amazon και τη Whole Foods», επισημαίνει ο Μπρίταν Λαντ, σύμβουλος επιχειρήσεων και πρώην στέλεχος της Amazon. «Εκτιμώ ότι οι τιμές θα πέσουν από 15% έως 25% σε ορισμένα είδη». Ο Μπρίταν Λαντ έχει προβλέψει ότι το 2030 η Amazon θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, ενώ η Walmart θα εξαγοράσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Costco για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή