Κεντροαριστερά: Εως και επτά οι υποψηφιότητες

Κεντροαριστερά: Εως και επτά οι υποψηφιότητες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι ή ακόμη και επτά θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου κόμματος ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει τη θέση. Ενδεχόμενο που θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ανάδειξη του νέου αρχηγού –μετά την είδηση ότι στη μάχη θα μπει και ο Σταύρος Θεοδωράκης–, καθώς και ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει ισχυρό εκλογικό μηχανισμό, κάτι που άλλωστε έχει αποδειχθεί και με την εκλογή του στις ευρωεκλογές του 2014. Ετσι, αν τελικά επιλέξει να εκτεθεί και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος (θα το πει όπως και οι κ. Θεοδωράκης και Ανδρουλάκης την άλλη εβδομάδα), οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα θα είναι επτά, δεδομένου ότι τη θέση ήδη έχουν ανακοινώσει ότι διεκδικούν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ μένει ως ερώτημα τι θα κάνει το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, αν και οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο.

Για να οριστικοποιηθεί ωστόσο ο αριθμός των υποψηφίων, πρέπει να επέλθει και πλήρης συμφωνία μεταξύ τους ως προς τους όρους που θα γίνει η εκλογή και αυτό ακριβώς τον στόχο είχε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου που έγινε χθες. Ο συνταγματολόγος παρουσίασε αναλυτικά, όπως αναμενόταν, την πρότασή του, επιβεβαιώνοντας ότι θα επιμείνει να υπάρχουν δύο τρόποι ψηφοφορίας. Ο συμβατικός (δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούν να μεταβούν την ημέρα των εκλογών στις κάλπες, να εγγραφούν στο νέο κόμμα και να ψηφίσουν, όπως έγινε και στις εσωκομματικές της Ν.Δ.), αλλά και ο ηλεκτρονικός, ο οποίος θα προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Δηλαδή χωρίς να υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Κείμενο Αλιβιζάτου

Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό με αδιάβλητο τρόπο εξηγήθηκε από τον κ. Αλιβιζάτο και με γραπτό κείμενο που διένειμε στα μέλη της επιτροπής, στο οποίο υπογραμμίζει και ότι με το εν λόγω διπλό σύστημα διασφαλίζεται πλήρως τόσο η ανωνυμία, όσο και η μοναδικότητα της κάθε ψήφου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «όποιος ενδιαφέρεται να ψηφίσει ηλεκτρονικά θα επισκέπτεται αρχικά τον ιστότοπο των εκλογών dpekloges.gr και ακολουθώντας μια διαδικασία παρεμφερή με το “Μάθε πού ψηφίζεις” θα βρίσκει τα στοιχεία του στον κατάλογο των εθνικών εκλογών». Στη συνέχεια, σε ένα «ηλεκτρονικό μητρώο θα καταχωρίζει το προσωπικό e-mail, το κινητό του τηλέφωνο και την πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή έναν λογαριασμό paypal για την πληρωμή της εγγραφής», ενώ τριπλός θα είναι ο έλεγχος που θα γίνει για την ταυτοποίησή του (μέσω e-mail, κινητού, και κάρτας) που θα ολοκληρωθεί κάποιες μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν και σχετικές οδηγίες στη συσκευή τους από το https://zeus.grnet.gr/, ένα δοκιμασμένο σύστημα με πολύ ισχυρή ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο Αλιβιζάτου, που σημειωτέον απαντά με χιούμορ και σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις. Οπως π.χ. για το αν κάποιος που είναι εγγεγραμμένος στον εθνικό κατάλογο της Κοζάνης θα μπορεί να ψηφίσει και από τη Λωζάννη. «Ναι είναι η απάντηση, καθώς αυτό θα του το επιτρέψει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή