Θερινές αρρυθμίες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​διεθνής διάσκεψη που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τα θύματα του «ναζισμού και του κομμουνισμού» προκάλεσε εσωτερική αντιπαράθεση στην ελληνική πολιτική σκηνή και κάποιες εσωκομματικές αναταράξεις στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Θερινές αρρυθμίες.

Δεν θα ήταν σκόπιμο να ασχοληθεί κανείς με τον εσωτερικό τραγέλαφο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα. Απλώς υπενθυμίζεται ότι η Ελλάς είναι η μόνη χώρα όπου εδόθη νικηφόρα μάχη εναντίον της κομμουνιστικής ανταρσίας, αλλά η αντίληψη της εθνικοφροσύνης αμβλύνθηκε στη διάρκεια των ετών από τους νικητές εκείνης της οικτράς αναμετρήσεως.

Η νίκη των εθνικών δυνάμεων στον Γράμμο και στο Βίτσι δεν εορτάζεται πλέον επισήμως και έπαψε να είναι η ημέρα αφιερωμένη στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέδειξε τον Μάρκο Βαφειάδη, ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Κινήματος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνεργάσθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο αρμονικότατα με τον Χαρίλαο Φλωράκη του ΚΚΕ προκειμένου να εκπαραθυρώσει τον Παπανδρέου από την εξουσία.

Αλλά υπάρχει και η «ευρωπαϊκή» διάσταση του θέματος. Αρέσκεται η Ενωμένη Ευρώπη να ανασύρει ημερομηνίες από το παρελθόν και να διατυπώνει μηνύματα της νέας φυσιογνωμίας που επιχειρεί να διαμορφώσει. Ετσι, λοιπόν, περί τους 450 ευρωβουλευτές –εκ των οποίων εις Eλλην, ο κ. Εμμανουήλ Αγγελάκας της Ν.Δ.– υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2008 δήλωση στην οποία υπενθύμιζαν ότι «το σύμφωνο Molotov-Ribbentrop της 23ης Αυγούστου 1939 μεταξύ της Σοβιετικής Eνωσης και της Γερμανίας χώρισε την Ευρώπη σε δύο σφαίρες επιρροής με μυστικά πρόσθετα πρωτόκολλα» και πρότειναν «να ανακηρυχθεί η 23η Αυγούστου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού».

Βέβαια, περί των θυμάτων του ιταλικού φασισμού δεν γινόταν λόγος, διότι προφανώς δεν βόλευε η «ημερομηνία», αλλά αυτό διορθώθηκε εν μέρει με μεταγενέστερο ψήφισμα του 2009 που καταδίκαζε γενικώς και αορίστως τα εγκλήματα των αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη. Η Ν.Δ. απείχε με το επιχείρημα ότι «η αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί αποκλειστικώς έργο των ιστορικών» και όχι του Κοινοβουλίου· το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ το καταψήφισαν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρυσι η Ελλάς είχε εκπροσωπηθεί στην αντίστοιχη διοργάνωση, που είχε πραγματοποιηθεί στη Σλοβακία, αλλά την εποχή εκείνη δεν είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και δεν προείχε η προβολή της «αριστερής» φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Περί αυτού και μόνον πρόκειται.

Ας μην πλανώμεθα, ωστόσο. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν απειλεί τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος. Αριστα συνεργάζεται και απόλυτα συμπλέει με το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Οι όποιες «εκτροπές» του δεν αντιμετωπίζονται με κατανόηση, απλώς προσφέρουν άλλοθι πολιτικής «πολυφωνίας» στην Ενωση. Ας το έχουν υπ’ όψιν αυτό όσοι κραδαίνουν το λάβαρο της ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή