Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει εκστρατεία για τη μείωση φόρων

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει εκστρατεία για τη μείωση φόρων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά του να υλοποιήσει μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών για τη φορολογική μεταρρύθμιση, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητά της. Απώτερος στόχος είναι να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, δίνοντας την πρώτη ομιλία στο Μιζούρι την προσεχή Τετάρτη. Την επίσκεψη τoυ κ. Τραμπ στο Μιζούρι αποκάλυψε ο Γκάρι Κον, επικεφαλής του συμβουλίου για την αμερικανική οικονομία στον Λευκό Οίκο, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Ο κ. Κον αποκάλυψε, επίσης, στους FT ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και τις δύο αρμόδιες επιτροπές για φορολογικά θέματα του Κογκρέσου.

Η ομιλία στο Μιζούρι έχει, ουσιαστικά, προγραμματιστεί λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Κογκρέσου, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει, επίσης, για την αύξηση του ορίου στο αμερικανικό χρέος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν δεν αυξηθεί το όριο στο χρέος των ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει όλες τις δαπάνες του. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από τον κ. Τραμπ για να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κογκρέσου σε άλλα θέματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε αυτήν την εβδομάδα με το κλείσιμο υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους αν δεν εγκρίνει το Κογκρέσο τη χρηματοδότηση της κατασκευής τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, μια από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τόνισε ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος υποβάθμισης της οικονομίας. Η απόφαση για την αύξηση του ορίου στο χρέος των ΗΠΑ και τα νομοσχέδια του Κογκρέσου πρέπει να επικυρωθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο για να τεθούν σε ισχύ.

Στο ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ωστόσο, υπάρχει ευρύτερη αποδοχή της αναγκαιότητας για μείωση του συντελεστή των αμερικανικών επιχειρήσεων που φθάνει το 35%, ώστε να επαναπατριστούν τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το 35% είναι ένας από τους υψηλότερους συντελεστές στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ ορισμένα νομικά «παραθυράκια» έχουν ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή από τους κολοσσούς των ΗΠΑ. Εντούτοις είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και οικονομικοί παρατηρητές αμφιβάλλουν αν θα προλάβει να κατατεθεί νομοσχέδιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Εχουμε μια καλή βάση για το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο κ. Κον, ο οποίος φέρεται να είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τη νυν πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν.

Ενα επίσης μείζον ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει ο κ. Τραμπ είναι αν θα ανανεωθεί η θητεία της κ. Γέλεν και, κατ’ επέκταση, αν θα συνεχιστεί η διαδικασία επαναφοράς της νομισματικής πολιτικής στα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η Fed έθεσε σε εφαρμογή μια επεκτατική νομισματική πολιτική με μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Σήμερα, έπειτα από μία δεκαετία, η Fed αρχίζει σταδιακά τον περιορισμό αυτής της πολιτικής, με την αύξηση του βασικού επιτοκίου. Αναμένεται να δρομολογηθεί, επίσης, η συρρίκνωση των ισολογισμών της Fed, οι οποίοι έχουν διογκωθεί στα 4,5 τρισ. δολάρια, λόγω των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κ. Γέλεν κάνει προσεκτικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί την περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό ενισχύει τα σενάρια για την αντικατάσταση της κ. Γέλεν από έναν υποψήφιο που θα στήριζε την οικονομική ατζέντα Τραμπ με χαμηλά επιτόκια. Ακόμα ένα ζήτημα είναι η χαλάρωση των τραπεζικών κανόνων, ακόμα μια προεκλογική υπόσχεση του κ. Τραμπ, για την οποία η κ. Γέλεν έχει συστήσει σύνεση και προσοχή. O Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στη Wall Street Journal ότι θα αποφασίσει έως τα τέλη του 2017 για το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Fed.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή