Ευρωμπάσκετ: Η Γαλλία και οι άλλοι στον «ελληνικό» όμιλο

Ευρωμπάσκετ: Η Γαλλία και οι άλλοι στον «ελληνικό» όμιλο

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αλλοτινές εποχές της συνεχούς παρουσίας της στην πρώτη τετράδα των Ευρωμπάσκετ και με εξαίρεση τους άδοξους αποκλεισμούς στην πρώτη φάση των διοργανώσεων του 1999 και του 2001, η κλήρωση της εθνικής ομάδας περνούσε σε δεύτερη μοίρα λόγω της δεδομένης ανωτερότητάς μας συγκριτικά με τους εκάστοτε αντιπάλους. Ο στόχος, ακόμα κι αν σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκε υπερφίαλη πρόβλεψη, ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου, όπως το πέτυχε η ελληνική ομάδα, με αήττητη πορεία, πριν από δύο χρόνια στο Ζάγκρεμπ.

Η ανακατάταξη δυνάμεων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε συνδυασμό με την αδυναμία της «επίσημης αγαπημένης» να φτάσει στη διεκδίκηση μεταλλίου, έχει προκαλέσει πλήρη αναθεώρηση για την πορεία που πρέπει να έχει στον πρώτο όμιλο του Ελσίνκι, τις τρεις απαραίτητες νίκες που χρειάζονται για την πρόκριση στους «16» και τη σωστή ανάγνωση των αντιπάλων της. Η εθνική ομάδα καλείται να μετρήσει βήμα βήμα τις δυνατότητές της απέναντι στη Γαλλία που είναι το φαβορί της πρώτης θέσης, τη φιλόδοξη και υπολογίσιμη Σλοβενία, τη γηπεδούχο Φινλανδία από την οποία ηττήθηκε στον όμιλο του Κόπερ πριν από 4 χρόνια, τη δυναμική Πολωνία και την αδύναμη –μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου–Ισλανδία. Η ελληνική ομάδα είναι αναγκασμένη να σεβαστεί και να μην υποτιμήσει ούτε τους Ισλανδούς… ψαράδες και, αντιστρόφως ανάλογα, να ανακτήσει τον σεβασμό και την παραδοχή της ανωτερότητας της από τους αντιπάλους στο Ελσίνκι.

Η Γαλλία διανύει τη μετά Τόνι Πάρκερ εποχή, αλλά δεν απουσιάζουν από τον σχεδιασμό του Βενσάν Κολέ οι σταρ και οι «εργάτες».

Η ομαδική συνοχή, η παραμονή του ίδιου τεχνικού σε τρίτο Ευρωμπάσκετ και η παρουσία των Ντε Κολό, Ντιό, Σεραφέν και Φουρνιέ αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των «τρικολόρ».

Η Σλοβενία θα λανσάρει τον ανερχόμενο Λούκα Ντόντσιτς, τον προσφάτως νατουραλιζέ Αντονι Ράντολφ και τον γνώριμο Γκόραν Ντράγκιτς (Μαϊάμι Χιτ), ενώ αναζητείται η απαραίτητη «χημεία».

Η Φινλανδία, που έχει τον Αμερικανό Τζέραρντ Λι (Μακάμπι) στη θέση του νατουραλιζέ, είναι δυνατότερη της Πολωνίας και υπολογίζει στη βοήθεια των φιλάθλων της καθώς και στην ετοιμότητα του Πέτερι Κοπόνεν.

Γνωρίζετε ότι…

• Ο 37χρονος Χουάν Κάρλος Ναβάρο θα ολοκληρώσει την εθνική θητεία του στην Ισπανία ύστερα από παρουσία είκοσι δύο χρόνων σε όλες τις κατηγορίες; Οι Ισπανοί διεθνείς έχουν υποσχεθεί να συνδυάσουν το «αντίο» του αρχηγού τους με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

• Οι 24 προπονητές, με την οριακή πλειοψηφία, που θα βρίσκονται στους πάγκους των εθνικών ομάδων στο Ευρωμπάσκετ θα συνεχίσουν να είναι στην ίδια θέση και στα προκριματικά παιχνίδια του Παγκοσμίου το 2019 που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο;

• Η FIBA θα επιχειρήσει να βελτιώσει υπέρ των εθνικών ομάδων τη χρησιμοποίηση των Eυρωπαίων παικτών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, με αφορμή την περίπτωση του Αντετοκούνμπο;

Ακλόνητα φαβορί και λεπτές ισορροπίες

Η πρώτη φάση των ομίλων σε κάθε Ευρωμπάσκετ προσφέρει στις ομάδες που είναι φαβορί για την κατάληψη μιας εκ των 4 πρώτων θέσεων περισσότερο τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της δυναμικότητάς τους, η οποία πρέπει να αποφέρει τις απαραίτητες νίκες για τη συντομότερη δυνατή εξασφάλιση της πρόκρισης. Οι εθνικές ομάδες που θέτουν υποψηφιότητα, τουλάχιστον για τη συμμετοχή τους μέχρι τα προημιτελικά και τα ημιτελικά, γνωρίζουν ότι στην πρώτη φάση έχουν το περιθώριο να «δείξουν τα δόντια» τους με την απόδοσή τους, αλλά γνωρίζουν ότι στους αγώνες νοκ άουτ που αρχίζουν στην επόμενη φάση των «16», και μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, η ψυχολογία είναι άκρως διαφορετική. Το παράδειγμα της Εθνικής Ελλάδος είναι άκρως χαρακτηριστικό.

H δυνατότητα πρόκρισης σε 4 ομάδες από κάθε όμιλο των έξι μειώνει σε συντριπτικό ποσοστό τις εκπλήξεις… μεγατόνων για αποκλεισμό παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ (εξαίρεση η Ρωσία, που αποχαιρέτισε πρόωρα το 2013 και το 2015).

Στους 4 όμιλους του 40ού Ευρωμπάσκετ, εκτός από δύο εθνικές ομάδες που ξεχωρίζουν αισθητά, αναμένεται αύξηση της ισορροπίας δυνάμεων από τα άλλα συγκροτήματα που θα διεκδικήσουν την πρόκριση, γιατί η «ψαλίδα» ανταγωνιστικότητας μπορεί να μετρηθεί από ένα άστοχο σουτ ή μια εύστοχη ελεύθερη βολή…

Ιδιαίτερα στον δεύτερο όμιλο (Ισραήλ), από τον οποίο θα προκύψει και ο αντίπαλος της ελληνικής ομάδας στους «16» (Α1-Β4, Α2-Β3, Β1-Α4, Β2-Α3), λεπτομέρειες αναμένεται να κρίνουν την πρόκριση, με τη Λιθουανία, την Ιταλία και το Ισραήλ –λόγω και του παράγοντα «έδρα»– να έχουν προβάδισμα. Ουκρανία, Γερμανία και Γεωργία θα διεκδικήσουν την 4η θέση.

Στον τρίτο όμιλο, δεσπόζει η παρουσία της Ισπανίας, που θα υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης πριν από 2 χρόνια, ενώ ακολουθούν η Κροατία και το Μαυροβούνιο. Οι «οικοδεσπότες» του ομίλου, Ρουμάνοι, έχουν μεγαλύτερη φιλοδοξία από τους Τσέχους και τους Ούγγρους.

Στον τέταρτο όμιλο, το ντέρμπι κορυφής θα διεξαχθεί με αντιπάλους τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ η Ρωσία θα…αμφισβητηθεί έντονα από τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Λετονία.

Γνωρίζετε ότι…

• Το επόμενο Ευρωμπάσκετ θα διεξαχθεί το 2021, και μέχρι το 2030 η πραγματοποίησή του θα είναι ανά τετραετία, όπως έχει προγραμματισθεί από τη FIBA;

• Η διεξαγωγή των τεσσάρων ομίλων στην α΄ φάση θα εξακολουθήσει να γίνεται σε ισάριθμες, διαφορετικές πόλεις και η τελική φάση σε μία εξ αυτών, όπως άρχισε να γίνεται το 2013, λόγω του εμφυλίου πολέμου της Ουκρανίας και της αδυναμίας της να φιλοξενήσει ολόκληρη τη διοργάνωση; Η οικονομική ανάληψη της διοργάνωσης για τις 5 αγωνιστικές των ομίλων είναι εφικτή από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες, ενώ γίνεται ευρύτερη διάδοση του Ευρωμπάσκετ σε διαφορετικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή