Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές – Θετικό κλίμα για το ευρώ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές – Θετικό κλίμα για το ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη κατέγραψαν σε εβδομαδιαία βάση οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς και διεθνών χρηματιστηρίων, μετά τα θετικά αποτελέσματα από ευρωπαϊκούς ομίλους εξόρυξης και αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο με την τιμή του να ανακάμπτει πάνω από τα 52 δολ. ανά βαρέλι έπειτα από υποχώρηση κοντά στα 50 δολ. το βαρέλι δύο εβδομάδες νωρίτερα, επωφελούμενο από ενδείξεις ότι μεγάλοι παραγωγοί μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ αρχίζουν να μειώνουν σταδιακά την παραγωγή τους.

Στις αγορές κρατικών ομολόγων, οι τιμές των αμερικανικών τίτλων παρουσίαζαν αργά την Παρασκευή μικρή μεταβολή σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κερδών τους, επωφελούμενα από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και την εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για φορολογική μεταρρύθμιση και κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής. Θετικά για τα αμερικανικά ομόλογα επέδρασαν επίσης οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου για ενδεχόμενο «λουκέτο» (shutdown) στις κυβερνητικές υπηρεσίες αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νομοσχέδιο δαπανών για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς και η προειδοποίηση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έγκαιρα στην αναγκαία αύξηση του ορίου χρέους (debt ceiling). Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι γερμανικοί τίτλοι, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης οι τιμές των περισσότερων κυβερνητικών τίτλων, και κυρίως της Ιταλίας, κινήθηκαν πτωτικά.

Καταλυτικός παράγοντας ήταν οι αναφορές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, για σχέδιο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος, δηλώσεις που, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κοινή βάση με άλλες πολιτικές παρατάξεις της ιταλικής Δεξιάς ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ διατήρησε την ανοδική πορεία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με την ισοτιμία να κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από το 1,1800 στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, έπειτα από πτώση στα μέσα του μήνα σε χαμηλό 2 εβδομάδων περίπου 1,1660. Βασικός παράγοντας στήριξης για το κοινό νόμισμα θεωρείται η μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη Γαλλία, οι αυξημένες προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα μέρος των επενδυτών αμφιβάλλει για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων της Fed πριν από το τέλος του έτους λόγω σχετικά περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή