ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Ο Τραμπ έχει δίκιο για το ΝΑΤΟ»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

«Για να ευημερήσει η Ελλάδα, χρειάζεται χαμηλότερους φόρους και απορρύθμιση της οικονομίας», τονίζει στην «Κ» ο Αμερικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Ραντ Πολ, γερουσιαστής και βραχύβιος υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό προεδρικό χρίσμα το 2016, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Κληρονομώντας τον ελευθεριακό συντηρητισμό του πατέρα του, του βουλευτή και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ρον Πολ, έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο εκφραστή της φιλοσοφίας της ελεύθερης αγοράς και βασικό επικριτή του αμερικανικού επεμβατισμού στην εξωτερική πολιτική. Η «Κ» συνομίλησε μαζί του πριν από την ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στην Παλαιά Βουλή, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» και το ελληνικό παράρτημα των Republicans Abroad.

Η συνομιλία ξεκίνησε με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Πολ έχει κάνει γνωστή τη διαφωνία του με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παρατείνει περαιτέρω την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν. «Είναι λάθος», λέει στην «Κ». «Η αποστολή μας εκεί έχει χάσει το νόημά της εδώ και πολύ καιρό. Οι υποστηρικτές της παράτασης λένε ότι δεν πρόκειται περί “οικοδόμησης εθνών”, αλλά είναι σαφές ότι περί αυτού πρόκειται. Υστερα από 16 χρόνια, αν οι ίδιοι οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υψώσουν το ανάστημά τους κατά των Ταλιμπάν, δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουν Αμερικανοί στη θέση τους».

Ωστόσο, ο γερουσιαστής από το Κεντάκι δηλώνει σύμφωνος με τον κ. Τραμπ στο θέμα της αύξησης των δαπανών άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ: «Δεν γίνεται οι ΗΠΑ να πληρώνουν για όλους τους πολέμους και να πολεμούν σχεδόν μόνοι τους». Ο ίδιος, όπως λέει, είναι υπέρμαχος των παραδοσιακών συμμαχιών, όπως αυτών με τις χώρες της Ευρώπης. Δεν τοποθετείται ωστόσο για το κατά πόσον συμμερίζεται αυτή τη στάση ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Για τα εσωτερικά

Στο εσωτερικό μέτωπο, επιχειρεί να φανεί αισιόδοξος σχετικά με την αποτυχία των Ρεπουμπλικανών να περάσουν έστω και ένα σημαντικό νομοσχέδιο στους πρώτους επτά μήνες της προεδρίας Τραμπ, παρότι ελέγχουν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο. «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, καταργήθηκαν γύρω στους 15-20 κανονισμούς που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα. Αθροιστικά, πρόκειται για ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 60 δισ. δολαρίων». Ο γερουσιαστής από το Κεντάκι αναφέρεται επίσης στον διορισμό του συντηρητικού Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σχετικά με την αποτυχία κατάργησης του Obamacare, της οποίας ήταν εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών, λέει ότι «αποδείχθηκε πως κάποιοι Ρεπουμπλικανοί, που ισχυρίζονταν ότι είναι υπέρ της κατάργησης, τελικά δεν ήταν». Μιλώντας για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τονίζει τη διαφωνία του: «Είμαι κατά του καπιταλισμού των κολλητών, κατά της ιδέας ότι πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης να επιδοτεί εταιρείες με τζίρο δισεκατομμυρίων».

Ο κ. Πολ πιστεύει πως οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να ξεφύγουν από την εικόνα ενός κόμματος που αποτελεί πολιτικό βραχίονα της πλουτοκρατίας (το είχε επισημάνει σε ομιλία το 2014). Μήπως όμως πλέον, επί ημερών Τραμπ, το κόμμα έχει συνδεθεί με τον λευκό εθνικισμό;

«Πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να συνδέεται με τους λευκούς εθνικιστές ή με οποιαδήποτε πολιτική με ρατσιστικό περιεχόμενο – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ». Σχετικά με την αντίδραση του κ. Τραμπ στα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ, ασκεί έμμεση, ήπια κριτική: «Σε θέματα που προκαλούν φυλετική ένταση, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε πώς να προχωρήσουμε μπροστά, και υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά τη ρητορική. Νομίζω ότι πλέον το αντιλαμβάνεται αυτό και ο πρόεδρος».

Ο κ. Πολ έχει υπάρξει δραστήριος υποστηρικτής της προστασίας της ιδιωτικότητας απέναντι στο κράτος και του περιορισμού της ελευθερίας κινήσεων της εκτελεστικής εξουσίας σε θέματα εθνικής ασφάλειας και πολέμου. Πιστεύει ότι ενδιαφέρεται αρκετά η αμερικανική κοινή γνώμη γι’ αυτά τα θέματα ώστε να επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές; «Κοιτάξτε, πάνω από το 60% των Αμερικανών, για παράδειγμα, πιστεύει ότι έχουμε μείνει υπερβολικά πολύ καιρό στο Αφγανιστάν. Αν γινόταν δημοσκόπηση μεταξύ των στρατιωτών μας, πιστεύω ότι θα έβγαζε το ίδιο αποτέλεσμα. Για το θέμα των παρακολουθήσεων και της ιδιωτικής ζωής, μένει να φανεί πόσο σημαντικό το θεωρεί ο κόσμος. Προσωπικά, πάντως, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανταλλάξουμε την ελευθερία μας για περισσότερη ασφάλεια. Νομίζω ούτως ή άλλως ότι είναι μια πλαστή ανταλλαγή, ότι η συλλογή ολοένα και περισσότερων πληροφοριών δεν μας κάνει αναγκαστικά πιο ασφαλείς».

Η υπερχρέωση

Στην οικονομική πολιτική, τονίζει τους κινδύνους της υπερχρέωσης: «ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν υπερβολικά υψηλό χρέος. Ειδικά εδώ, έχετε πραγματικό πρόβλημα, σας έχει καθηλώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πράγματα που προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο δεν είναι πραγματικά δωρεάν. Τα πληρώνουν, είτε μέσω της επιβάρυνσης του χρέους είτε μέσω μελλοντικών φόρων».

Ο κ. Πολ είναι υποστηρικτής του ισοσκελισμού του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέσω περικοπών δαπανών – κοινωνικών προγραμμάτων και άμυνας. Τι πιστεύει, συνεπώς, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που έχει οδηγήσει σε ακραία υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων;

«Αν η λιτότητα που απαιτείται για να εξυπηρετηθεί το χρέος περιλαμβάνει αυξημένους φόρους, αυτό είναι λάθος. Για να ευημερήσει η Ελλάδα, χρειάζεται χαμηλότερους φόρους και απορρύθμιση της οικονομίας».

Ομιλία 13 ωρών

Ο 54χρονος Αμερικανός πολιτικός εκπροσωπεί το Κεντάκι στη Γερουσία από το 2011. Πριν από την πολιτική του σταδιοδρομία, ήταν οφθαλμίατρος. Εγινε ευρύτερα γνωστός για την τακτική filibuster του 2013, όταν πήρε τον λόγο στη Γερουσία για σχεδόν 13 ώρες, διαμαρτυρόμενος για τη μυστικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα των επιθέσεων με drones.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ