Τα Σαββατιάτικα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα, οι Σοβιετικοί αποκαθήλωσαν τον Στάλιν»

Δεν είμαστε ακριβώς ωραίοι ως Eλληνες. Είμαστε αλλόκοτοι ως Eλληνες. Τουλάχιστον, για τους ακραιφνείς του φιλελεύθερου δυτικού μοντέλου, που θεωρούν ότι είμαστε από άλλο ανέκδοτο. Για το πουτινικό Sputnik, βέβαια, είμαστε οι ήρωες που ακυρώσαμε τα διαβολικά σχέδια της εσθονικής προεδρίας που υποτίθεται –όπως έσπευσαν να αναμεταδώσουν το ΑΠΕ και η ΕΡΤ– ότι αναγκάστηκε να τροποποιήσει το κείμενο του επίμαχου συνεδρίου. Η επανάσταση δεν έγινε. Η μόνη επανάσταση που έγινε ήταν στο Μπερλεμόντ. Στους διαδρόμους του οποίου περιφερόταν τις προηγούμενες ημέρες ο Φρανς Τίμερμανς παραμιλώντας: «Μα ούτε σε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε; Ακόμη και οι Σοβιετικοί αποκαθήλωσαν τον Στάλιν», πληροφορούμαι ότι εξομολογήθηκε σε παράγοντες της Κομισιόν που συνδέονται με την Ελλάδα. «Μα τι στο καλό κάνουν εκεί στην Ελλάδα;» ήταν η αγανακτισμένη απορία του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Καλή ερώτηση. Να την απευθύνει στον Αλέξη Τσίπρα.

Προεδρικός συνωστισμός

Δεν έρχεται μόνον ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Μία ημέρα πριν, στις 6 Σεπτεμβρίου, έρχονται ακόμη δύο πρόεδροι: ο Ιταλός Σ. Ματαρέλα και ο Πορτογάλος Μ. Ρεμπέλου ντε Σόουζα. Φαντάζομαι ότι αυτούς ο Αλ. Τσίπρας δεν θα τους εκμεταλλευθεί όπως τον Μακρόν. Εξάλλου, έρχονται για να μετάσχουν σε συνέδριο που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου του Σπύρου Φλογαΐτη – συνοδοιπόρου του Προκόπη Παυλόπουλου. Επιστρέφοντας στον Μακρόν, οι λεπτομέρειες της επίσκεψης συζητιούνται ήδη από επιτελείς του που βρίσκονται στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υποθέτω ότι το Μαξίμου θα κάνει ό,τι μπορεί για να του γεμίσει το πρόγραμμα, ώστε να μην μπορέσει να συναντήσει κανέναν άλλον (βασικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Πάντως, η Προεδρία οργανώνει δείπνο «α λα Ομπάμα». Εκεί θα προσκληθούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου.

Αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΕΞ

Και ξαφνικά, με μια σπαρτιατική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε χθες ότι καθήκοντα εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Γεννηματάς. Σημειώνω ότι ο νεαρός διπλωμάτης είναι υιός του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και φίλος του Νίκου Κοτζιά από την εποχή που αμφότεροι δίδασκαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ο απερχόμενος Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος θήτευσε για πέντε χρόνια στην Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ και για ενάμιση χρόνο στη θέση του εκπροσώπου, ετοιμάζει βαλίτσες για τη Βοστώνη, όπου αναλαμβάνει το γενικό προξενείο. Ο νέος εκπρόσωπος είναι ο τρίτος που αλλάζει επί της παρούσης πολιτικής ηγεσίας (πριν από τον Ευθυμίου, εκπρόσωπος ήταν ο Κωνσταντίνος Κούτρας). Προφανώς το πόστο είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό…

Στον τόπο του εγκλήματος

Αλλαγές και στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Οσονούπω αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα εκπροσώπου ο Bill Murad. Ο νέος ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας δεν είναι ξένος. Είχε υπηρετήσει στην Αθήνα την εποχή που λεφτά υπήρχαν και ο ήλιος έλαμπε κάθε μέρα. Δηλαδή πριν από οκτώ χρόνια. Ο Μπιλ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και θα δει τη διαφορά.

Πλούσιο θέαμα

«Αν πλακωθούμε, θα παραχθεί πολύ θέαμα…». Τάδε έφη πηγή μου του βαθέος ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει – ή, μάλλον, ελπίζει– ότι, όσο πλησιάζουμε προς την εκλογή για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, τόσο πιο πολύ θα αυξηθούν τα χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση. Η αλήθεια είναι ότι τα όργανα έχουν αρχίσει ήδη και δεν είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν αλώβητα ούτε τα μέλη της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας. Το λέω επειδή γνωστά πασοκικά υποσυστήματα διαρρέουν ότι ο Θόδωρος Καρούνος, μέλος της επιτροπής, είναι σύμβουλος του Κώστα Γαβρόγλου, προφανώς για να υπονοήσουν ότι δεν είναι αδιάβλητος. Πιστεύω, πάντως, ότι η διαρροή για τη θέση άμισθου συμβούλου για θέματα ανοικτής διακυβέρνησης στο υπουργείο Παιδείας, η οποία μάλιστα είναι δημόσια και αναρτημένη και στο OpenGov και στο βιογραφικό του Καρούνου, ίσως να μην είναι και ο πιο ευφυής τρόπος για να τον πλήξουν…

Απογείωση

Με νέους χρησμούς ακούω ότι σκοπεύει να επιστρέψει ο Κώστας Λαλιώτης. Το κείμενο-αφιέρωμα στον Ανδρέα δεν ήταν το μόνο. Ο Λαλιώτης σχεδιάζει ακόμη τέσσερις – πέντε παρεμβάσεις. Προσδεθείτε να απογειωθούμε!

Πριονοκορδέλα

Εργα ή οτιδήποτε τελοσπάντων μπορεί να εγκαινιαστεί κόβοντας την παραδοσιακή κορδέλα ακούω ότι πιέζει πολλούς και διαφόρους να προχωρήσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον για ευνόητους λόγους: Κορδέλα, μήπως και αποφύγουν την πριονοκορδέλα…

Παπανδρεϊκά

Λήγει οσονούπω η θητεία του Χρήστου Παπουτσή ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, πόστο που μάλλον και ο ίδιος πρέπει να έχει ξεχάσει ότι ανέλαβε (το 2013). Ακόμα ένα πεδίον δόξης λαμπρόν για την κυβέρνηση, προκειμένου να βολέψει κάποιον δικό της. Η Λούκα Κατσέλη ενδιαφέρεται για τη θέση, αλλά ακούω ότι δεν έχει ακόμη κλείσει. Αν συμβεί, θα πρόκειται για ένα γνήσιο déjà vu «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή