Την απαγωγή του Χέλμουτ Σμιτ εξέταζε η Φραξία Κόκκινος Στρατός (RAF)

Την απαγωγή του Χέλμουτ Σμιτ εξέταζε η Φραξία Κόκκινος Στρατός (RAF)

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστή και ως ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, η οποία  από το 1970 και για τρεις δεκαετίες πραγματοποίησε πλήθος τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Γερμανία, σκοτώνοντας συνολικά 33 ανθρώπους, αποκαλύπτει στη νέα του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Το φθινόπωρο του 1977 η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) σχεδίαζε την απαγωγή των υπουργών Εσωτερικών της τότε ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο. Με την ενέργεια αυτή ήθελαν να αναγκάσουν τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ να απελευθερώσει έντεκα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέτιαν ποινές φυλάκισης», αποκαλύπτει στο περιοδικό το πρώην μέλος της οργάνωσης, Πέτερ-Γύργκεν Μπόοκ. 

Μετά την απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών, Χανς-Μάρτιν Σλάιερ, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, ήθελαν με τη σχεδιαζόμενη αυτή νέα απαγωγή να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση. Μέλος της RAF που προσποιούνταν τη δημοσιογράφο είχε μάλιστα ερευνήσει το χώρο όπου θα συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο, αποκαλύπτει ο Μπόοκ. Το σχέδιο αυτό τελικά δεν υλοποιήθηκε και αντ' αυτού μια συμμαχική παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση κατέλαβε το αεροσκάφος της Lufthansa ‘Landshut'. 

Τα μέλη της δεύτερης γενιάς της RAF μάλιστα εξέταζαν το 1977 το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης κατά του τότε σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου, Χέλμουτ Σμιτ, ένα σχέδιο που αν γινόταν πραγματικότητα, θα ήταν αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου βεληνεκούς της απαγωγής και δολοφονίας του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία, έναν χρόνο αργότερα. «Είχαμε προτείνει στα μέλη του Στάμχαϊμ (σ.σ. ηγετικά μέλη της RAF που κρατούνταν στις φυλακές του Στάμχαϊμ) να απαγάγουμε τον Χέλμουτ Σμιτ», σημείωσε ο Μπόοκ. Τα φυλακισμένα στο Στάμχαϊμ ιδρυτικά μέλη της RAF, Αντρέας Μπάαντερ και Γκούντρουν Ένσλιν απέρριψαν όμως την πρόταση με τα εξής λόγια: «Όχι τον Χέλμουτ Σμιτ». Προφανώς δεν ήθελαν το πρώτο θύμα να είναι Σοσιαλδημοκράτης», κατέληξε ο Μπόοκ. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή