Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ.

Γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή με το έργο «Ιφιγένεια» του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με το Αρχαίο Αττικό Θέατρο. Οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1965 σε διάφορους θιάσους.

Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, στην ταινία «Το Ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, με τον οποίο ξανασυνεργάστηκε το 1963 στις «Μικρές Αφροδίτες». Επίσης, έπαιξε στον «Ζορμπά» του Μ.Κακογιάννη (1964), καθώς και σε άλλες ταινίες που έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό, ξεκινώντας διεθνή καριέρα το 1968. 

Το διάστημα 1979 – 1981 σπούδασε στο Λος 'Αντζελες σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την παραγωγή, ιδρύοντας δική του εταιρεία. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης της Ειρήνης Παπά.

Στην καριέρα του συμμετείχε συνολικά σε είκοσι μία ελληνικές ταινίες, δώδεκα ξένες παραγωγές, καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές («Ποιος Πληρώνει Τον Βαρκάρη» κ.α.). Επίσης, έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Μεσάνυχτα Στη Βίλα Νέλλη» (1963).

Τα τελευταία χρόνια είχε αφιερωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Το κύκνειο άσμα του ήταν «Η έβδομη φωτογραφία» (2007). Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (29/8) από το Α' νεκροταφείο Αθηνών στις 11.00 π.μ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή