ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Σε εξέλιξη η μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Παρουσία του βασιλιά Φίλιππου και εκπροσώπων όλης της πολιτικής ηγεσίας της Ισπανίας, ξεκίνησε στη Βαρκελώνη η μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στην Καταλωνία, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 126. 

«Να κατακλύσουμε τους δρόμους με ειρήνη και ελευθερία», κάλεσε το πλήθος η δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, Άντα Κολάου.

Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το μεγάλο πανό με το σύνθημα «No tinc por», δηλαδή «Δεν φοβάμαι» στα καταλανικά. Στην πρώτη θέση, ακριβώς πίσω από το πανό, μετά από επιθυμία των δημοτικών αρχών, βρίσκονται οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των συλλογικοτήτων που από την πρώτη στιγμή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να βοηθήσουν τα θύματα: ένστολοι αστυνομικοί και πυροσβέστες, γιατροί με λευκές ρόμπες, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες, ακόμη και κάτοικοι της λεωφόρου Ράμπλα.

Στην πρώτη γραμμή και πολλοί από τους ανθοπώλες της λεωφόρου. «Είμαστε κομμάτι της Λα Ράμπλα, όχι μόνο δουλεύουμε εκεί αλλά περνάμε εκεί τη ζωή μας και είναι καλό που μας βλέπει ο κόσμος να βαδίζουμε επικεφαλής της πορείας χωρίς να φοβόμαστε», εξήγησε η Μπάρμπαρα Καμπέγιο, 22 ετών, η μητέρα και η γιαγιά της οποίας διατηρούν πάγκο με λουλούδια στη λεωφόρο εδώ και 50 χρόνια. Κόκκινα, κίτρινα και λευκά τριαντάφυλλα –τα χρώματα της πόλης– μοιράστηκαν στο πλήθος που είχε ως κεντρικό του σύνθημα «Δεν φοβόμαστε».

Ο βασιλιάς Φίλιππος ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο Ισπανό μονάρχη που συμμετέχει σε τέτοια κινητοποίηση από το 1975. 

«Η καλύτερη απάντηση: η ειρήνη» και «Όχι στην ισλαμοφοβία» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν πολλοί συγκεντρωμένοι, ενώ άλλοι διαδηλωτές είχαν υψώσει καταλανικές σημαίες.

Μολονότι η ένταση δεν έχει κοπάσει μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της περιφέρειας της Καταλώνίας που διεκδικεί την αυτονομία της, η σημερινή πορεία της Βαρκελώνης ήταν ευκαιρία για την κήρυξη ενός είδους «ανακωχής». Έτσι, ο πρόεδρος της περιφέρειας, Κάρλες Πουιτζδεμόν, ο οποίος είναι αποφασισμένος να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου, παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, βάδιζε κοντά στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις στη μνήμη των θυμάτων θα γίνουν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, το Βίγκο και αλλού.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ